Vroege foto's van Japan

1 juli 2022 - 4 september 2022

In de zomer van 2022 wijdt het Rijksmuseum een tentoonstelling aan de vroegst bekende foto's door een Nederlander gemaakt van Japan. Het had maar weinig gescheeld of alle foto's die Anton Bauduin rond 1865 in Japan maakte, waren vernietigd in een brand. De foto's geven een zeldzame inkijk in het negentiende-eeuwse Japan, op het moment dat het land zijn grenzen opende. De collectie markeert tegelijkertijd het einde van de speciale relatie die Japan en Nederland sinds de zeventiende eeuw hadden.

Antoon Bauduin, Twee samurai (detail), c. 1865. Schenking afkomstig uit de Bauduin collectie van mevrouw M.A. van Munster van Heuven-Sprenger van Eyk, Warnsveld / Gift of the Bauduin collection of M.A. van Munster van Heuven-Sprenger van Eyk, Warnsveld
Antoon Bauduin, Twee samurai (detail), c. 1865. Schenking afkomstig uit de Bauduin collectie van mevrouw M.A. van Munster van Heuven-Sprenger van Eyk, Warnsveld / Gift of the Bauduin collection of M.A. van Munster van Heuven-Sprenger van Eyk, Warnsveld

In 2016 schonken de erfgenamen, de familie Munster van Heuven-Sprenger van Eyk, 121 foto's aan het Rijksmuseum zodat deze konden worden gerestaureerd en behouden voor de toekomst. Bijna vijftig foto's zijn te zien in de tentoonstelling Vroege foto's van Japan.

Anton Bauduin (1820-1885) arriveerde in 1862 in Japan, om op uitnodiging van de Japanse regering als arts les te geven bij de Nagasaki Yojosho Medical School. Tegelijkertijd was zijn broer Albert (1829-1890) werkzaam voor de Nederlandse Handelmaatschappij op Dejima, een kunstmatig eiland in de baai van Nagasaki. Nederland was tot 1859 het enige westerse land die toegang werd verleend tot Japan. Daarna forceerden verschillende andere westerse naties toegang tot Japanse handelshavens en verloor Nederland die positie.

Fotografie werd een paar jaar voordat de Bauduin broers arriveerden, geïntroduceerd in Japan. Het was nog geen massamedium zoals we dat nu kennen. Zeker in de eerste decennia na de uitvinding, was het maken van foto's heel kostbaar en bovendien complex en tijdrovend. Bauduin fotografeerde collega's, studenten, vrienden en kennissen, maar ook de omgeving van Nagasaki. Vooral de portretten die hij maakte zijn veel intiemer dan die van beroepsfotografen die in een studio werkten; doordat Anton de personen die hij fotografeerde persoonlijk kende, poseerden zij meer ontspannen dan ze zouden hebben gedaan voor anderen. De collectie geeft een uniek tijdsbeeld van een land in verandering; schepen die voor anker liggen in de baai van Nagasaki, samoerai, boeren tijdens de oogst en een portret waarop Bauduin zelf poseert met een Japanse collega van het ziekenhuis waar hij lesgaf. Naast de foto's die Anton zelf maakte, mogelijk ook samen met Albert, kochten de broers foto's, vooral wanneer zij op reis waren in Japan en op de lange heen- en terugreis naar Europa. Vanwege de vele apparatuur die nodig was om foto's te maken, was het bijna onmogelijk dat te doen tijdens een reis. Een selectie hiervan is ook te zien in de tentoonstelling.

Nadat Anton en Albert Japan in respectievelijk 1870 en 1874 verlieten, werd hun collectie foto's bewaard in de familie. Pas nadat in 1985 brand was gesticht in het huis van de familie, werden de foto's ontdekt in een kist, die de foto's heeft gered van complete vernietiging. Tot dat moment wist niemand van het bestaan van deze bijzondere foto's. Een selectie van de foto's zijn in 2016 geschonken aan het Rijksmuseum zodat de zeer fragiele foto's gerestaureerd konden worden en behouden voor toekomstige generaties. Nu de restauratie van de deels verbrande foto's voltooid is, kan er nu voor de eerste keer een tentoonstelling gemaakt worden met de foto's uit de verzameling van Anton en Albert Bauduin.1 juli 2022 - 4 september 2022

Rijksmuseum Amsterdam
Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam
020-6747000
info@rijksmuseum.nl
www.rijksmuseum.nl
Het Rijksmuseum is dagelijks geopend van 9.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Het Portret
12 augustus 2022 - 10 september 2022, Amsterdam
Het Portret
Fotografie: van polaroid tot panorama
3 augustus 2022 - 28 augustus 2022, Den Haag
Fotografie: van polaroid tot panorama
Cuba - en dag voor gisteren
13 juli 2022 - 27 juli 2022, Monschau
Cuba - en dag voor gisteren
KNIL & Maluku
9 juli 2022 - 4 september 2022, Vught
KNIL & Maluku

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl