De Woonkamers van Korte Akkeren

1 september 2020 - 31 december 2021

Fotograaf Bram Tackenberg brengt samen met meer dan 100 bewoners uit de Goudse wijk Korte Akkeren op een unieke manier de diversiteit en menselijkheid van deze 'veelbesproken' wijk in beeld. Een wijk die deels kampt met een slecht imago, maar tegelijk barst van de veerkracht en mooie mensen. In een dubbeltentoonstelling, in de buitenlucht van de Herenstraat en in Cultuurhuis Garenspinnerij in Gouda, zijn de woonkamerportretten te bewonderen van de inwoners van deze wijk die trots en kwetsbaar hun deuren voor hem openden.

Bram Tackenberg, De Woonkamers van Korte Akkeren
Bram Tackenberg, De Woonkamers van Korte Akkeren (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Het afgelopen jaar werkte Bram Tackenberg aan deze nieuwe deelserie van zijn langlopende project De Woonkamers waarbij hij mensen in hun eigen woonkamer portretteert. De serie, waarmee hij in 2014 begon, kent inmiddels vele gezichten en meerdere deelseries kriskras door Nederland, welke gepubliceerd zijn geweest in onder andere VK magazine, PF, De architect en NRC in Beeld. Kenmerkend voor zijn fotografie is dat alle huishoudens bewoners op dezelfde statige manier in hun eigen woonkamer worden vastgelegd. Het toont een enorme diversiteit, maar tegelijkertijd wordt bij het zien van al die portretten ook heel goed zichtbaar wat we delen.

Dat de Goudse wijk Korte Akkeren ditmaal aan de beurt was, kwam voort uit de behoefte om buurtgenoten met elkaar te verbinden. Korte Akkeren trok regelmatig negatieve aandacht vanwege onder andere de vele autobranden in 2019, sterk gevoel van onveiligheid en onrust in de wijk. Tegelijk staat de wijk ook bekend om haar saamhorigheid en het gegeven dat mensen lang, soms generaties lang, deze wijk trouw blijven. Uit zijn eerdere projecten bleek dat mensen met elkaar in gesprek raakten, wat de sociale cohesie in de wijk versterkt. Ook in die zin opent het woonkamerproject deuren.

Aanvullend op de expositie in de wijk, wordt in samenwerking met Erik Sleijpen (vormgever) en Maike Jeuken (journalist) ook een speciale krant uitgebracht, die deur aan deur in de wijk wordt verspreid in een oplage van 7.000 met daarin de woonkamerportretten, verrijkt met korte interviews met 1/3 van de geportretteerden. Van de krant bestaan verschillende versies met elk een andere selectie van de fotoportretten, zodat men om de serie compleet te krijgen, toch ook weer contact moet zoeken met andere buurtbewoners.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door: gemeente Gouda, Cultuurhuis, Kwadraad, Goudapot, VSB fonds, Mozaïek Wonen, Rabobank, Croda.1 september 2020 - 31 december 2021

Woonwijk Korte Akkeren
Herenstraat
Gouda
info@bramtackenberg.nl
www.bramtackenberg.nl

Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Bram Tackenberg

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Het Portret
12 augustus 2022 - 10 september 2022, Amsterdam
Het Portret
Fotografie: van polaroid tot panorama
3 augustus 2022 - 28 augustus 2022, Den Haag
Fotografie: van polaroid tot panorama
Cuba - en dag voor gisteren
13 juli 2022 - 27 juli 2022, Monschau
Cuba - en dag voor gisteren
KNIL & Maluku
9 juli 2022 - 4 september 2022, Vught
KNIL & Maluku

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl