De Woonkamers van Heerlerheide

1 januari 2022 - 18 maart 2022

Samen met meer dan 60 bewoners uit de Heerlense wijk Heerlerheide brengt fotograaf Bram Tackenberg, in coproductie met festival Cultura Nova, op ingetogen wijze de menselijkheid van één van de armste wijken van Nederland in beeld. Trots en kwetsbaar openden de bewoners hun deuren voor hem en tonen ze dat ze er zijn.

Bram Tackenberg, De Woonkamers van Heerlerheide
Bram Tackenberg, De Woonkamers van Heerlerheide (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Het project de Woonkamers van Heerlerheide wordt in de vorm van een dubbeltentoonstelling en magazine teruggegeven aan de wijk. Tot en met vrijdag 18 maart zijn de ruim dertig woonkamerportretten van buurtbewoners groots te bezichtigen op banieren langs de openbare weg en gratis te bezoeken in cultureel centrum Gen Coel van de Heerlense wijk. Ook hebben alle voordeuren van de wijk Heerlerheide een bijbehorend magazine in de bus ontvangen (oplage 12.000). In samenwerking met journalist Maike Jeuken en vormgever Erik Sleijpen is er een publicatie gerealiseerd, waarin alle woonkamerportretten zijn samengebracht en aangevuld met een tiental interviews met geportretteerden inclusief een bijdrage van Lodewijk Asscher.

De Woonkamers van Heerlerheide is de nieuwe deelserie van het langlopende fotoproject De woonkamers van Bram Tackenberg, waarvoor hij mensen in hun eigen woonkamer portretteert. Kenmerkend voor de portretten is dat iedereen zonder oordeel op gelijke en waardige manier wordt vastgelegd. Zijn portretten zijn de afgelopen 2 jaar genomineerd voor de Rabo Dutch National Portrait Prize, gepubliceerd in onder andere Volkskrant Magazine, NRC, AD, PF en aangekocht door verschillende musea.

De keuze voor de wijk Heerlerheide is mede ingegeven door het feit dat de fotograaf hier de eerste jaren van zijn leven opgroeide. De behoefte ontstond om deze wijk een gezicht te geven. Landelijk zijn er veel ogen gericht op dit gebied. Het is een wijk waar de sociaal economische positie achter blijft en de leefbaarheid en veiligheid onder druk staan. Om die reden wordt vanuit het rijk en door lokale partijen, met Lodewijk Asscher als kwartiermaker, actief gestuurd op stedelijke vernieuwing. De wijk wordt geoormerkt als zogenaamde probleemwijk, maar er valt zo veel meer te vertellen. Deze week is bekend geworden dat Ron Meyer de rol van Kwartiermaker van Lodewijk Asscher gaat overnemen.

Buitenlocatie Expositie: Rondom het Corneliusplein, Heerlen. Binnenlocatie Expositie: Cultureel Centrum Gen Coel, Groeët Genhei 20, Heerlen gratis open: dinsdag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.1 januari 2022 - 18 maart 2022

Cultureel Centrum Gen Coel
Groeët Genhei 20
6413 GN Heerlen
www.heerlerheidecentrum.nl
Het cultureel centrum is geopend dinsdag t/m vrijdag van 9.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Bram Tackenberg

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Het Portret
12 augustus 2022 - 10 september 2022, Amsterdam
Het Portret
Fotografie: van polaroid tot panorama
3 augustus 2022 - 28 augustus 2022, Den Haag
Fotografie: van polaroid tot panorama
Cuba - en dag voor gisteren
13 juli 2022 - 27 juli 2022, Monschau
Cuba - en dag voor gisteren
KNIL & Maluku
9 juli 2022 - 4 september 2022, Vught
KNIL & Maluku

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl