Romain Mader wint Foam Paul Huf Award

16 maart 2017

Romain Mader (1988, Zwitserland) is vandaag gekozen als winnaar van de elfde Foam Paul Huf Award 2017. Foam Fotografiemuseum Amsterdam organiseert jaarlijks deze internationale prijs voor jonge fotografen tot 35 jaar. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro en een tentoonstelling in Foam. Mader wint de prijs voor zijn serie Ekaterina, een zoektocht naar een bruid in de denkbeeldige stad Ekaterina.

Romain Mader, Bientôt (Soon), from the series Ekaterina, 2012, ECAL
Romain Mader, Bientôt (Soon), from the series Ekaterina, 2012, ECAL

De Foam Paul Huf Award heeft dit jaar opnieuw portfolio's vanuit de hele wereld aangetrokken. De jury koos Romain Mader als winnaar uit een totaal van 100 genomineerden, afkomstig uit 25 landen.Het juryrapport stelt: 'Romain Mader's Ekatarina is opvallend door de humor en ironie waarmee hij serieuze onderwerpen aansnijdt: eenzaamheid, liefde, exploitatie en het vrouwelijke lichaam. Zijn werk is heel gelaagd, iedere laag onthult een nieuwe interpretatie mogelijkheid. Wat is echt hier, en wat is fictie? In de fantasiestad Ekaterina in de Oekraïne, die op mysterieuze wijze slechts bewoond wordt door vrouwen, zoekt Mader - of het karakter dat hij speelt - naar liefde. Zijn onopvallende verschijning brengt er tijd door met aspirant- modellen en bij schoonheidswedstrijden waar hoopvolle deelnemers zich achter een permanente glimlach verschuilen.
Door zijn gepolijste beelden, een gebruikelijk stijl in commerciële fotografie, sociale media en toeristische publicaties, worden we in een wereld getrokken van uitgebuite vrouwen, postorderbruiden, sekstoerisme en aanlokkelijke reclames. Maders verbeelding is echter grappig, naïef, absurd en lichtvoetig en het contrast tussen het onderwerp en de wijze waarop hij het onderzoekt geeft Ekaterina een onverwachte, ontroerende kracht.
De jury geeft het werk van Romain Maders graag erkenning met het toekennen van de Foam Paul Huf Award 2017 en ziet in hem een veelbelovend talent. Wij vinden hem een kunstenaar met een opmerkelijke gevoeligheid en subtiliteit, en zijn ervan overtuigd dat hij een belangrijke stem zal vormen binnen de hedendaagse fotografie.'

Marloes Krijnen (directeur Foam): 'Eén van onze belangrijkste ambities is het ontdekken en steunen van internationaal, fotografietalent en de Foam Paul Huf Award is daarbij, naast het Foam Magazine Talent Issue, van groot belang. We zijn trots dat we Romain Mader, een fantastische jonge fotograaf, als elfde winnaar aan de inmiddels indrukwekkende lijst van winnaars van de Foam Paul Huf Award kunnen toevoegen. Mader hoort hierin absoluut thuis en we zien uit naar het gezamenlijk organiseren van zijn tentoonstelling in Foam later dit jaar.'

De bekendmaking van de Foam Paul Huf Award winnaar van 2017 valt samen met de opening van de tentoonstelling van de winnaar van 2016. Lucy Conticello (juryvoorzitter Foam Paul Huf Award 2017) opent vanavond officieel de tentoonstelling Matter, van de Japanse fotograaf Daisuke Yokota in Foam, in het bijzijn van de fotograaf. Het werk van Romain Mader zal eind 2017 te zien zijn in Foam.

De jury van de Foam Paul Huf Award 2017 bestond uit: - Lucy Conticello, juryvoorzitter (chef fotografie, M, Le Magazine du Monde, Frankrijk)
- Gregory Barker (uitgever, STANLEY/BARKER, Verenigd Koninkrijk)
- Teju Cole (schrijver, fotograaf en fotografiecriticus, The New York Times Magazine, Verenigde Staten)
- Shi Hantao (research director, Shanghai Project, China)
Maddalena Scarzella (galeriemanager, Galleria Carla Sozzani, Italië)

Voormalige winnaars zijn:
2016 - Daisuke Yokota (1983, Japan)
2015 - Momo Okabe (1981, Japan)
2014 - Daniel Gordon (1980, Verenigde Staten)
2013 - Taiyo Onorato & Nico Krebs (1979, Zwitserland)
2012 - Alex Prager (1979, Verenigde Staten)
2011 - Raphaël Dallaporta (1980, Frankrijk)
2010 - Alexander Gronsky (1980, Estland)
2009 - Leonie Hampton (1978, Verenigd Koninkrijk)
2008 - Pieter Hugo (1976, Zuid-Afrika)
2007 - Taryn Simon (1975, Verenigde Staten) en Mikhael Subotzky (1981, Zuid-Afrika)

De Foam Paul Huf Award is in het leven geroepen vanwege de bijzondere band die Foam heeft met de Nederlandse fotograaf Paul Huf (1924-2002). Paul Huf stond bekend vanwege zijn vernieuwende manier van fotograferen en was een belangrijke ambassadeur voor het ontstaan van Foam Fotografiemuseum Amsterdam in 2001.

Vriend van Fotoexpositie.nl

Al voor 25 euro per jaar kun je vriend van Fotoexpositie.nl worden. Je maakt met je bijdrage het werk van Fotoexpositie.nl mogelijk èn je wordt genoemd op de voorpagina van de website.


eyes on media

Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Tussen Hemel en Aarde
30 september 2018 - 20 januari 2019, Oss
Tussen Hemel en Aarde
Bitter Chocolate Stories
20 september 2018 - 1 december 2019, Amsterdam
Bitter Chocolate Stories
Just the four of us
18 augustus 2018 - 30 september 2018, Bredevoort
Just the four of us
Dit is Cas
15 september 2018 - 13 januari 2019, Rotterdam
Dit is Cas

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl