Fotografie van kleding

9 mei 2017

Bij fotografie als een vorm van kunst denken we niet meteen aan productfotografie, terwijl dat toch een belangrijk onderdeel is. Zowel voor fotografen als ook voor veel websites en webshops.

Beeld van de website Hemdvoorhem.nl
Beeld van de website Hemdvoorhem.nl

De consument is verwend en wil een zo duidelijk mogelijk beeld van de verschillende artikelen hebben om zo, zonder het fysiek gezien te hebben, toch de juiste keuze te kunnen maken. Ook voor de webshop zelf is het van belang dat het beeld dat de consument ziet zo waarheidsgetrouw mogelijk is om miskopen en daarmee retouren te voorkomen.Productfotografie
Het lijkt voor veel fotografen een beetje een vies woord, maar toch zijn er voldoende fotografen die ervoor kiezen om zich te specialiseren in deze tak van sport omdat het een zekere bron van inkomsten biedt en daarmee het artistieke deel kan financieren. Producten levensecht op de foto zetten gaat om een duidelijk plaatje en niet om een foto die zo creatief mogelijk is. Hoe een product gefotografeerd moet worden is ook per klant weer anders.

Kleding fotografie
Heel specifiek is het fotograferen van kleding. De wensen voor een webshop zijn weer compleet anders dan de specificaties waaraan foto's voor een advertentiecampagne moeten voldoen. De laatste zijn vaak in een leuke setting met een aantrekkelijk model in de kleding en het zo accuraat mogelijk weergeven van het kledingstuk lijkt niet van belang. Voor de verkoop in een webshop is het juist weer heel belangrijk dat een foto zo echt mogelijk is. De consument wil het artikel het liefste van alle kanten bekijken om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen.
Opvallend is vaak dat voor dameskleding daar veel meer gehoor aan gegeven wordt dan bij de kleding voor heren. Nu is het in de praktijk ook vaak zo dat mannen makkelijker kiezen, ook omdat er lang niet zoveel variabelen zijn als in de dameskleding. Een overhemd is een overhemd. Het heeft een bepaalde kleur en soms nog wat leuke extra's in de boord of manchetten, maar verder voegt het weinig toe om van elk shirt de voor- en achterkant te laten zien en dan nog detailshots van een borstzak ofzo erbij te doen.

Hoe fotografeer je herenkleding voor een webshop?
Bij productfotografie voor een herenkleding webshop zijn de vereisten per webshop weer anders. De ene webshop gebruikt de foto's van de leverancier als die gebruikt mogen worden, de ander plukt ze van het net (dat mag zeker niet)en weer een ander laat alles zelf schieten naar eigen specificaties. Vaak is het mooi als alle foto's van de verschillende artikelen allemaal dezelfde uitstraling hebben, dat betekent dus wel dat elk artikel eerst naar de fotograaf moet voor het geplaatst kan worden. Bij de ene webshop is de fotograaf intern, bij de ander weer niet. Er komt best wat bij kijken voordat artikelen als overhemden, stropdassen, sokken en ondergoed allemaal op hun eigen manier gefotografeerd zijn, waarbij ze dan wel een zelfde uitstraling moeten hebben. Een mooi voorbeeld hiervan is de webshop HemdVoorHem.nl; alle foto's ademen dezelfde sfeer uit waardoor het voor de consument rustiger kijkt.

Productfotografie lijkt heel simpel, maar er komt heel veel bij kijken om ervoor te zorgen dat een artikel zo in beeld gebracht wordt dat het de bezoeker uitnodigt tot kopen, echt een vak apart!

Vriend van Fotoexpositie.nl

Al voor 25 euro per jaar kun je vriend van Fotoexpositie.nl worden. Je maakt met je bijdrage het werk van Fotoexpositie.nl mogelijk èn je wordt genoemd op de voorpagina van de website.


Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Spatio-temporeel
16 maart 2019 - 26 april 2019, Amsterdam
Spatio-temporeel
State of Identity
18 maart 2019 - 21 april 2019, Amsterdam
State of Identity
Palm Springs
16 februari 2019 - 12 mei 2019, Den Haag
Palm Springs

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl