Foam ontvangt in 2017 ruim 210.000 bezoekers

23 december 2017

Foam vierde in 2017 haar vijftienjarig bestaan. In dit jubileumjaar, waarin samenwerken centraal stond, presenteerde Foam ruim twintig tentoonstellingen, waaronder retrospectieven van legendarische fotografen als Hiroshi Sugimoto, William Eggleston en Gordon Parks. Ook was er werk van veel hedendaagse fotografen uit binnen- en buitenland te zien, zoals Harley Weir, Adam Jeppesen en Anouk Kruithof. Bovendien opende Foam tentoonstellingen met werk uit de eigen Foam Talent reeks, in New York en Londen.

André Kertész, Burlesque dancer (Satyric dancer), 1926, uit de tentoonstelling Mirroring Life, nog te zien in Foam t/m 10 januari 2018
André Kertész, Burlesque dancer (Satyric dancer), 1926, uit de tentoonstelling Mirroring Life, nog te zien in Foam t/m 10 januari 2018

Het werk in de Foam Talent reeks van twintig fotografen onder de 35 jaar, speciaal geselecteerd voor de jaarlijkse Talent Call van Foam Magazine, was ook in het museum in Amsterdam te zien. Foam organiseerde daarnaast voor de elfde keer de Foam Paul Huf Award, dit jaar toegekend aan de Zwitserse kunstenaar Romain Mader. Als klap op de vuurpijl werd Foam Magazine beloond met de internationale Lucie Award voor het beste fotografiemagazine van het jaar.2017 wordt afgesloten met een overzichtstentoonstelling van het poëtische werk van de Hongaarse fotograaf André Kértesz, die nog t/m 10 januari 2018 te zien is. De 200.000ste bezoeker werd afgelopen weekend ontvangen, Foam verwacht december af te sluiten met ruim 210.000 bezoekers.

15 jaar Foam: Collaborate!
Vanwege haar vijftienjarige jubileum heeft Foam het gehele jaar allerlei activiteiten georganiseerd onder de noemer Collaborate!. Hiervoor is niet alleen samengewerkt met nationale en internationale kunstenaars en experts op gebied van fotografie en diverse andere disciplines, maar ook met verschillende instituten en collectieven. De aftrap was de tentoonstelling Collectivism. Collectives and their quest for Value. In juni vond het driedaagse festival Foam Fusion plaats en Foam was aanwezig op het jaarlijkse internationale fotografiefestival in Arles (FR). Tijdens het Amsterdam Dance Event werd de afsluitende spectaculaire installatie van de jonge Franse fotograaf Jean-Vincent Simonet in samenwerking met DJ Trippin Jaguar aan het IJ in Amsterdam gepresenteerd.

Partnerships
Los van inhoudelijke samenwerkingen in het kader van het Collaborate! -jaar zijn er diverse andere nieuwe partnerschappen aangegaan in 2017. Zo startte Foam met de uitreiking van een stipendium, ingesteld door haar familie, ter nagedachtenis aan Florentine Riem Vis. De kunstenaar die dit stipendium krijgt toegekend, mag een tentoonstelling presenteren in Foams tentoonstellingsruimte voor jong talent. Het spits werd afgebeten door fotograaf Stefanie Moshammer. Haar tentoonstelling is momenteel te zien in Foam 3h (t/m 14 januari). Tevens is er een samenwerking bekrachtigd met De Deutsche Börse Photography Foundation. De Foundation richt zich op het verzamelen, presenteren en ondersteunen van hedendaagse fotografie en staat bekend om haar vermaarde kunstcollectie en jaarlijkse fotografieprijs. Partnerships met De Brauw Blackstone Westbroek en Olympus zijn verlengd.

Educatie
Ook op het gebied van educatie was 2017 een bewogen jaar. Het succesvolle initiatief Musea in Gebaren van Foam en Wat Telt!, een programma dat doven en slechthorenden opleidt tot museumdocent, is in Amsterdam uitgebreid met acht deelnemende instellingen en wordt vanaf 2018 ook landelijk uitgerold. Amsterdam Vertelt!, een project in samenwerking met de OBA met als doel ontmoetingen in de Amsterdamse wijken te stimuleren, werd in 2017 afgerond. In vier Amsterdamse wijken maakten buurtbewoners middels workshops fotografie en schrijven een publicatie.

Programma 2018
In 2018 zal er weer driemaal een publicatie van Foam Magazine verschijnen, en staan er weer bijzondere tentoonstellingen op de agenda, waaronder: Back to the Future, The 19th Century in the 21st Century, solotentoonstellingen van Lucas Foglia (VS), Jacob Riis (VS), Theo Simpson (UK), Daniëlle van Ark (NL), Samuel Gratacap (FR) en Masahisa Fukase (JP) en een tentoonstelling met werk uit de Foam Collectie. Ook zal er een selectie van topwerken te zien zijn uit de wereldberoemde Arthur Walther Collectie. De Foam Talent tentoonstelling zal reizen naar New York, Londen en Frankfurt en in december 2018 staat de tentoonstelling FOOD - Feast for the Eye, naar het gelijknamige boek, op het programma.

Foam is dagelijks (ook met Kerst!) open van 10.00 -18.00 uur, do/vr van 10.00-21.00 uur. Op 1 januari opent Foam om 12.00 uur.

Vriend van Fotoexpositie.nl

Al voor 25 euro per jaar kun je vriend van Fotoexpositie.nl worden. Je maakt met je bijdrage het werk van Fotoexpositie.nl mogelijk èn je wordt genoemd op de voorpagina van de website.


eyes on media

Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Tussen Hemel en Aarde
30 september 2018 - 20 januari 2019, Oss
Tussen Hemel en Aarde
Bitter Chocolate Stories
20 september 2018 - 1 december 2019, Amsterdam
Bitter Chocolate Stories
Just the four of us
18 augustus 2018 - 30 september 2018, Bredevoort
Just the four of us
Dit is Cas
15 september 2018 - 13 januari 2019, Rotterdam
Dit is Cas

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl