Rijksmuseum ontvangt kerncollectie Erwin Olaf

25 mei 2018

Erwin Olaf heeft deze week zijn kerncollectie overgedragen aan het Rijksmuseum. De kerncollectie beslaat de meest representatieve keuze uit zijn hele carrière. Het Rijksmuseum ontvangt bijna 500 afdrukken, portfolio's, video's, magazines, boeken en posters. Het overgrote deel betreft een schenking, daarnaast zijn 60 foto's en drie video's aangekocht met steun van de BankGiro Loterij.

Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: 'Erwin Olaf is een van de belangrijkste fotografen uit het laatste kwart van de 20ste eeuw. Zijn werk is sterk geworteld in de visuele traditie van Nederlandse kunst en geschiedenis en daarom is het fantastisch dat we zijn werk mogen toevoegen aan de collectie van het Rijksmuseum.'De reden voor Erwin Olaf om zijn kerncollectie in het Rijksmuseum onder te brengen heeft te maken met zijn lange relatie met het museum en de inspiratie die hij haalt uit de collectie, met name de oude meesters.

Erwin Olaf: 'Tijdens een schoolreisje in een van de hoogste klassen van de lagere school ben ik gegrepen door het museum en de collectie. Ik was toen vooral gefascineerd door het jeugdige zelfportret van Rembrandt, later zijn daar vele werken bijgekomen.'

Erwin Olaf (1959) heeft vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland gehad en prestigieuze opdrachten mogen uitvoeren. Recent maakte hij portretten voor het Nederlands koningshuis en een ontwerp voor de nieuwe munt voor koning Willem Alexander. Olafs fotografische werk is voor het Nederlandse erfgoed van groot belang. Het is internationaal bekend en maakt deel uit van de standaardwerken over de fotografie in de late 20ste en het begin van de 21ste eeuw. Olaf heeft, na te zijn begonnen als fotojournalist in de homoscene, steeds meer zijn eigen thema's gezocht en zijn onderwerpen geregisseerd, vaak in serie. Hij deed dat zowel in zwart-wit (Squares, Chessmen en Blacks) als in kleur (Mind of their Own; Rain, Hope en Grief, Dusk en Dawn, Berlin, Shanghai). Vooral de laatste jaren is Olaf in monumentale tableaux zijn thema's gaan uitwerken. Daarbij gaat hij als een echte regisseur te werk. Verstilling, contemplatie en dromerigheid staan nu voorop. Olaf is meester in zijn vak en beheerst de kunst van de fotografie (én het theater) tot in de kleinste finesses. Hij is in letterlijke zin een echte 'beeldmaker' die zich verwant voelt aan een fotograaf als Robert Mapplethorpe, maar ook aan oude meesters zoals Rembrandt. In die zin slaat zijn werk nadrukkelijk een brug tussen de beeldmakers van vroeger en nu.

Het Rijksmuseum beheert de nationale fotocollectie (ruim 200.000 werken) en had al meer werk van Erwin Olaf in zijn collectie. De kerncollectie omvat vroeg en recent werk, zelfportretten en portretten (zoals Johan Cruijff), werken uit de series Chessmen, Mind of their Own, Paradise Grief, Hope, Dawn, Dusk, Berlin en de portretten van koningin Maxima en leden van de koninklijke familie, evenals een keuze uit het opdrachtwerk voor het Nationale Ballet, het Nederlands Dans Theater, Bottega Veneta, Vogue, The New York Times en Diesel.

Tentoonstelling in 2019
Van 16 februari tot 12 mei 2019 brengen Gemeentemuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag een dubbeltentoonstelling van Erwin Olaf. In de zomer van 2019 presenteert het Rijksmuseum een selectie iconische werken van Olaf waarbij de schilderkunst van onder andere Rembrandt, Vermeer en Breitner als inspiratie diende. De tentoonstelling maakt duidelijk dat Olafs werk een ongebroken lijn laat zien van de vroegste Nederlandse schilderkunst naar het heden.

Vriend van Fotoexpositie.nl

Al voor 25 euro per jaar kun je vriend van Fotoexpositie.nl worden. Je maakt met je bijdrage het werk van Fotoexpositie.nl mogelijk èn je wordt genoemd op de voorpagina van de website.


eyes on media

Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Pesten
2 december 2018 - 24 februari 2019, Maastricht
Pesten
Recent Histories
8 december 2018 - 3 maart 2019, Amsterdam
Recent Histories
Light meets Dark
24 november 2018 - 27 december 2018, Groningen
Light meets Dark
Just the four of us
18 augustus 2018 - 30 september 2018, Bredevoort
Just the four of us

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl