271.000 bezoekers voor Ed van der Elsken-overzicht

24 mei 2017

Het Stedelijk Museum Amsterdam sluit het grote Ed van der Elsken-overzicht succesvol af met 271.000 bezoekers, en dat is meer dan verwacht. Voor sommigen was het een weerzien met geliefd werk, voor anderen de ontdekking van een groot fotograaf.

Ed van der Elsken
Ed van der Elsken

De verliefde camera was het omvangrijkste overzicht wereldwijd van zijn werk in 25 jaar, en toonde niet alleen zijn foto's, maar ook zijn originele films en fotoboeken, naast archiefmateriaal dat zijn werkwijze onthulde.Hripsimé Visser, conservator fotografie en samensteller van de tentoonstelling: "Het is opvallend hoeveel jongeren echt fan zijn van Ed van der Elsken. In deze tijd van perfecte selfies zijn ze ook echt onder de indruk van zijn directe en ongepolijste straatfotografie. Ed wist altijd perfect de zeitgeist te tonen. Kennelijk sluit dat weer perfect aan bij de huidige tijdgeest en is zijn werk nog altijd heel actueel."

Het Stedelijk organiseerde rond de tentoonstelling een succesvol randprogramma, waaronder drie minidocumentaires in samenwerking met de Volkskrant, een filmprogramma in samenwerking met Eye, lezingen in samenwerking met Universiteit Leiden, workshops en de finissage By(e) Ed!, met als onderdeel een fotowedstrijd waar meer dan duizend mensen aan deelnamen.

Aan het eind van de tentoonstelling maakte het museum bekend dat het 122 foto's van Ed van der Elsken aan de collectie kon toevoegen; deels een schenking van de Ed van der Elsken Estate, deels een aankoop dankzij het Mondriaan Fonds.

Parijs is klaar voor het werk van Ed van der Elsken, de tentoonstelling is daar van 13 juni tot en met 24 september te zien in het Musée Jeu de Paume. Een mooie thuiskomst, gezien de doorbraak die hij in 1956 als jonge fotograaf had met het invloedrijke fotoboek Een Liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés.

Ook in Parijs lijkt Ed van der Elsken-koorts uit te breken. Het tweede grootste trein- en metrostation van Frankrijk, Gare Saint-Lazare, zal maar liefst 32 werken van de Nederlandse fotograaf laten zien, in een mix van blow ups en kleiner formaat. De tunnels zijn de achtergrond voor de series straatfotografie die hij in Amsterdam en Japan maakte, de rest van het station zal een diverse mix van zijn iconische werk brengen, waaronder foto's die niet in de tentoonstelling te zien zijn. Zo zal het Franse publiek op nog bredere schaal kennis maken met het werk van Ed van der Elsken.

Vriend van Fotoexpositie.nl

Al voor 25 euro per jaar kun je vriend van Fotoexpositie.nl worden. Je maakt met je bijdrage het werk van Fotoexpositie.nl mogelijk èn je wordt genoemd op de voorpagina van de website.


eyes on media

Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Tussen Hemel en Aarde
30 september 2018 - 20 januari 2019, Oss
Tussen Hemel en Aarde
Bitter Chocolate Stories
20 september 2018 - 1 december 2019, Amsterdam
Bitter Chocolate Stories
Just the four of us
18 augustus 2018 - 30 september 2018, Bredevoort
Just the four of us
Dit is Cas
15 september 2018 - 13 januari 2019, Rotterdam
Dit is Cas

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl