Jacqueline Hassink wint Dutch Doc Award

6 juni
Het boek The Table of Power 2 van Jacqueline Hassink (1966), met foto’s van de boardrooms van de veertig grootste Europese ondernemingen, heeft de Dutch Doc Award 2013 gewonnen. Het is een prijs van 20.000 euro voor het beste documentaire fotoproject van afgelopen jaar. De jury noemt Hassinks werk ‘uitzonderlijk’ en vindt dat ’de kwaliteit van de fotografie op alle pagina’s onovertroffen hoog’ is.

In The Table of Power 2 zijn de statige lege bestuurskamers van onder meer Shell, ING en BNP Paribas in beeld gebracht. Het is een ‘complexe, gelaagde deconstructie van macht’, schrijft de jury in haar rapport. ‘Het maakt de heersende economische machtsstructuren visueel: zo ziet macht eruit.’ Juryvoorzitter, fotokenner en oud-Kamerlid Gerrit Jan Wolffensperger overhandigde de prijs woensdagavond aan Hassink in het Koninklijk Instituut voor de Tropen.

De Dutch Doc Award werd voor de vierde keer uitgereikt en is bedoeld om de documentairefotografie, waarin fotografen vaak lang aan een project werken, te steunen. Hassink is ‘met grote volharding jaren bezig geweest om bij de machtigste bedrijven van Europa binnen te komen’, aldus de jury. Het boek is vormgegeven door Irma Boom en bevat naast foto’s een onderzoek naar de rituelen in de bestuurskamers en statistieken waarin het economisch landschap van 15 jaar geleden met nu wordt vergeleken. Hassink maakte ook in de jaren negentig, toen de economie bloeide, een dergelijke tocht langs boardrooms.

‘In alles toont dit project de macht van de camera’, zei Wolffensperger. Hij prees ook de overige vijf genomineerden voor de hoge kwaliteit van hun werk. Het gaat om Via PanAm van Kadir van Lohuizen; Poppy - In het spoor van de Afghaanse hero ne, Robert Knoth en Antoinette de Jong; Nederland - Uit voorraad leverbaar, Hans van der Meer; A Possible Life, Ben Krewinkel en Touch, Peter Dekens.

In het Tropenmuseum zijn alle genomineerden t/m 9 juni te zien in een tentoonstelling. Op zaterdag 8 juni vindt in het museum In the picture! plaats, een dag geheel in het teken van de documentairefotografie. Hierbij zullen ook de genomineerde fotografen aanwezig zijn om uitleg te geven over hun werk aan het publiek.
Jacqueline
Jacqueline Hassink, De Vergadertafel van de Raad van Bestuur van ING Groep, Amsterdam


Vriend van Fotoexpositie.nl

Al voor 25 euro per jaar kun je vriend van Fotoexpositie.nl worden. Je maakt met je bijdrage het werk van Fotoexpositie.nl mogelijk èn je wordt genoemd op de voorpagina van de website.


eyes on media

Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Vrijheid - De vijftig Nederlandse kernkunstwerken vanaf 1968
19 januari 2019 - 12 mei 2019, Zwolle
Vrijheid - De vijftig Nederlandse kernkunstwerken vanaf 1968
Party People
12 januari 2019 - 23 juni 2019, Rotterdam
Party People
Geheime Club van 7
9 januari 2019 - 16 februari 2019, Enschede
Geheime Club van 7

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl