Fotograaf Dolf Toussaint (1924-2017) overleden

19 juni 2017

Op 13 juni overleed op 92-jarige leeftijd Dolf Toussaint, Amsterdammer en een van de meest vooraan staande fotografen van Nederland.

Dolf Toussaint, Popfestival in het Amsterdamse Bos, 26 juni 1971
Dolf Toussaint, Popfestival in het Amsterdamse Bos, 26 juni 1971

Dolf Toussaint verkende in de eerste helft van de jaren '60 de Jordaan, met als resultaat een beroemd geworden fotoboek dat in 1965 verscheen. Op de foto's van Toussaint staan de Amsterdammers centraal. 'Dit boek toont u geen gevels, maar mensen,' schreef Simon Carmiggelt in een van de begeleidende teksten.Toussaint zelf verklaarde: 'Je moet het zó uitleggen dat er geen tekst meer aan te pas komt. Je moet steeds díe foto geven, die ellenlange explicatie overbodig maakt. Geur, geluid, kleur - alles moet je telkens weer overbrengen in een plat vlak van zwart, wit en grijs.' Het Stadsarchief bewaart zijn Amsterdamse foto's. In de zomer van 2018 zal het Stadsarchief een overzichtstentoonstelling van al zijn Amsterdamse werk organiseren.

Elk beeld van Toussaint is een verhaal, en samen vormen al die kleine en grote verhalen een indringend portret van Amsterdam. De stad is in de periode dat hij fotografeerde - tussen circa 1960 en 2000 - ingrijpend veranderd, door stadsvernieuwing en door de verandering van de bevolkingssamenstelling. Hij voelde de urgentie om die ontwikkelingen voor de toekomst te documenteren, 'voordat het voorbij was'. In een brandbrief riep hij in 1971 de Kunstraad op om de fotografie te stimuleren met een opdrachtenbeleid. 'Er was geen tijd te verliezen'. Toussaint stond hiermee aan de wieg van het foto-opdrachtenbeleid in Nederland. Hijzelf was een van de eersten die zo'n fotodocumentaire maakte.

Zijn journalistieke, parlementaire werk wordt, evenals zijn buitenlandse reportages, bewaard in het Nationaal Archief. Het Stadsarchief bewaart zijn Amsterdamse foto's. In de zomer van 2010 was in het Stadsarchief Amsterdam de expositie De Jordaan: foto's van Dolf Toussaint te zien.

Vriend van Fotoexpositie.nl

Al voor 25 euro per jaar kun je vriend van Fotoexpositie.nl worden. Je maakt met je bijdrage het werk van Fotoexpositie.nl mogelijk èn je wordt genoemd op de voorpagina van de website.


Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Animalia & El Malecón, Cuba
29 juni 2019 - 17 augustus 2019, Amsterdam
Animalia & El Malecón, Cuba
Nude Now
6 juli 2019 - 22 september 2019, Hilversum
Nude Now
World Press Photo
12 juli 2019 - 25 augustus 2019, Alkmaar
World Press Photo

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl