Dana Lixenberg wint Nederlandse Fotoboekenprijs

28 mei 2017

Dana Lixenberg heeft de prijs gewonnen voor het beste fotoboek van 2015 en 2016. De jury van de Nederlandse Fotoboekenprijs, die ingesteld is door het Fotofestival Naarden, waardeerde haar boek Imperial Courts als beste van de 185 inzendingen.

Dana Lixenberg, Dee Dee with her son Emir, 2013, Imperial Courts
Dana Lixenberg, Dee Dee with her son Emir, 2013, Imperial Courts

Dana ontving de tweejaarlijkse prijs, een bedrag van vijfduizend euro, uit handen van de juryvoorzitter Edie Peters. Haar werk, en dat van de andere genomineerden, is nog tot 18 juni te zien tijdens het FotoFestival Naarden.De jury motiveert haar keuze in het juryrapport als volgt: 'De jury waardeert in Imperial Courts de sobere presentatie, die recht doet aan de uitstekende fotografie. Daarnaast heeft de jury grote waardering voor het project dat tot dit boek heeft geleid. Dana Lixenberg heeft 20 jaar lang in een moeilijk toegankelijke gemeenschap de levens van de geportretteerden in beeld gebracht. Bovendien heeft ze abstracte problemen teruggebracht tot mensen van vlees en bloed. De jury ziet in haar werk een grensoverschrijdend project met een relevante en actuele inhoud. (...) Vanwege de fotografische kwaliteiten, de relevantie van het onderwerp, de kracht van het boekontwerp en de omvang en duur van het project roept de jury Imperial Courts uit tot winnaar van de Nederlandse Fotoboekenprijs 2017.'

De volgende boeken waren genomineerd voor de Nederlandse Fotoboekenprijs:
- Dana Lixenberg: Imperial Courts
- Bob Siers: XXX
- Mariken Wessels: Taking Off. Henry my Neighbour
- Hanne van der Woude: Vivace
- Xiaoxiao Xu: Aeronautics in the backyard

De jury voor de Nederlandse Fotoboekenprijs 2017 staat onder voorzitterschap van Edie Peters, oprichter en hoofdredacteur van PhotoQ, online platform voor fotografie en bookshop. De andere juryleden zijn Merel Bem (publicist en kunstcriticus), Rob Hornstra (fotograaf en docent fotografie), Narda van 't Veer (oprichter agentschap UNIT), Wannes Ketelaars (general manager Huis Marseille) en Bert Teunissen (fotograaf).

Alle ingezonden fotoboeken worden geëxposeerd tijdens het FotoFestival Naarden 2017. Werk van Dana Lixenberg is vanaf vandaag ook te zien in de Kunsthal in de tentoonstelling Burma Storybook.

Vriend van Fotoexpositie.nl

Al voor 25 euro per jaar kun je vriend van Fotoexpositie.nl worden. Je maakt met je bijdrage het werk van Fotoexpositie.nl mogelijk èn je wordt genoemd op de voorpagina van de website.


Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Spatio-temporeel
16 maart 2019 - 26 april 2019, Amsterdam
Spatio-temporeel
State of Identity
18 maart 2019 - 21 april 2019, Amsterdam
State of Identity
Palm Springs
16 februari 2019 - 12 mei 2019, Den Haag
Palm Springs

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl