Chris Keulen wint Zilveren Camera

3 februari 2018

Fotograaf Chris Keulen (1989) is winnaar van de Canon Zilveren Camera 2017. Hij wint de prijs met een indringende serie foto's over de liefde en zorg van een man voor zijn dementerende vrouw.

Chris Keulen
Chris Keulen

'KWETSBARE LIEFDE (werktitel) een leven met dementie.
Toen ik Alda in 2015 leerde kennen was ze al bijna 8 jaar dementerend. Bij binnenkomst knuffelde ze me altijd even. Haar hoofd tegen mijn hoofd, een bijna onverstaanbaar 'boele-boele-boele' eraan toevoegend. Daarna ging ze haar weg. Van badkamer, naar woonkamer, naar schuur, naar badkamer, naar woonkamer. Soms liep ze de sprookjesachtige tuin in, grenzend aan het Zuid-Limburgse Heuvelland. De dagen met echtgenoot Kim aan de rand van de vijver waren haar beste dagen.
Twee jaar later reageert Alda niet meer wanneer ik binnenkom. Wat ik doe neemt ze niet meer waar, althans dat vermoed ik. Ik heb toestemming om alles te fotograferen. Fijn, zou je kunnen zeggen, maar het schept een verantwoordelijkheid. De werkelijkheid is vaak schrijnend pijnlijk. In de tuin komt ze niet meer.
Het huwelijk van Alda en Kim speelt zich nu af op een kleine oppervlakte. De liefde is kwetsbaar. Kim wil Alda niet in 'zo'n instituut stoppen'. Gelukkig hoef ik geen antwoord te geven op de vraag of het goed is dat dementerenden zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Ik leg een leven vast waar veel ouderen mee geconfronteerd (zullen) worden. En dat leven is zeer fragiel.
Ik heb wel lang getwijfeld om deze serie in te sturen. Kwetsbaarheid wordt soms zo'n loos begrip in een krant of bij een wedstrijd. Maar de schrikbarende cijfers over dementie (1 op de 5 ouderen wordt dement) vragen om mijn bijdrage.'Marc Prüst, voorzitter van de jury: 'Na een intense en lange discussie kwam de jury tot een finaal oordeel en werd de Canon Zilveren Camera toegekend aan de bijzondere en intieme serie van Chris Keulen, Kwetsbare Liefde, over een man die thuis in Limburg zorgt voor zijn al jaren dementerende vrouw. De jury eert daarmee de toewijding van de fotograaf bij het maken van dit verhaal en de fotografische kwaliteit ervan, zowel op beeldniveau als bij de samenstelling van de serie. Ook het maatschappelijk belang van dit verhaal wilde de jury bekronen: ouder worden en de daarbij horende lichamelijke en geestelijke aftakeling en de vrijheid keuzes te maken over hoe je je leven inricht, al dan niet ingegeven door het beeld dat je hebt van de zorg in een instelling. Het feit dat er juist afgelopen jaar een verhitte maatschappelijke discussie plaatsvond over ouderenzorg, maakt deze serie ook journalistiek zeer relevant.'

Tijdens een drukbezochte avond werden ook de winnaars van de Prijs voor Storytelling en de Paul Peters Fotoprijs bekendgemaakt. De Prijs voor Storytelling ging naar fotografe Sanne De Wilde, met haar bijzondere project over een eiland in de Stille Zuidzee, waar door een speling van het lot bijna iedereen kleurenblind is: The island of the colorblind.

De Paul Peters Fotoprijs voor sociale fotografie werd toegekend aan fotografe Selma van der Bijl, die voor haar project Geluk(t) vluchtingen in de aankomsthal op Schiphol fotografeerde bij hun hereniging met familieleden.

Vanaf 4 februari is de tentoonstelling in Museum Hilversum toegankelijk voor het publiek.

Chris Keulen (1959, Heerlen) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Nijmegen en fotografie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Keulen steekt vooral tijd in langlopende projecten en werkt sinds 1995 voor NRC Handelsblad. Zijn projecten bevinden zich op het snijvlak van documentaire en autonome fotografie. Soms werkt hij in opdracht (NRC, Trouw, Geo, National Geographic, Universiteit Maastricht, Provincie Limburg), meestal op eigen initiatief. Keulens werk kenmerkt zich door zijn grote betrokkenheid en zijn autonoom-humane blik.
Chris Keulen publiceerde drie fotoboeken: Rwanda, land zonder horizon (1997), Hete glassplinters; le tour d'Afrique (2008) en Chez Nous (2013), zijn boek over het dagelijks leven in de Euregio Maas-Rijn. Hij won twee prijzen bij World Press Photo en 11 prijzen bij de Zilveren Camera. Zijn foto's zijn veelvuldig te zien in de media en op (internationale) tentoonstellingen. Chris Keulen woont in Maastricht.

Vriend van Fotoexpositie.nl

Al voor 25 euro per jaar kun je vriend van Fotoexpositie.nl worden. Je maakt met je bijdrage het werk van Fotoexpositie.nl mogelijk èn je wordt genoemd op de voorpagina van de website.


eyes on media

Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Party People
12 januari 2019 - 23 juni 2019, Rotterdam
Party People
Geheime Club van 7
9 januari 2019 - 16 februari 2019, Enschede
Geheime Club van 7
Lezing Theo Audenaerd
17 januari 2019, Eindhoven
Lezing Theo Audenaerd

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl