Autochromes op Amsterdam 1900

13 januari 2017

Tijdens Amsterdam 1900 zijn drie originele autochromes te zien zijn.

Bernard Eilers, Gesina Maria Eilers, atelier Amstelveenseweg, 1912 (te zien van 24-29 januari)
Bernard Eilers, Gesina Maria Eilers, atelier Amstelveenseweg, 1912 (te zien van 24-29 januari)

Fotograferen in kleur was lang een onbereikbaar ideaal. De Gebroeders Lumière brachten daar in 1907 verandering in. Ze lanceerden de autochrome, een kleurenfoto op glas. In de fabriek werd op een gewoon zwart-wit glasnegatief een laag van oranje, groen en violet geverfde zetmeelkorreltjes geperst. Iedereen die met een camera overweg kon, kon nu foto's in natuurlijke kleuren maken.

hoge uitzondering een week lang een originele autochrome te zien - ingeseald in een speciale zuurstofarme cassette.Voor commercieel gebruik waren de autochromes ongeschikt: te duur, zestig keer minder lichtgevoelig en niet af te drukken op papier. Bovendien was het bijna ondoenlijk ze goed te reproduceren in boeken en tijdschriften. Maar veel amateurs gingen er enthousiast mee aan de slag.

Om autochromes te bekijken was een speciale kijker met een spiegel handig. Er waren ook kartonnen passe-partouts om de glasdia's voor het raam te kunnen hangen. Amateurfotografen bekeken en bespraken hun autochromes in clubverband en projecteerden ze met een toverlantaarn. Inmiddels weten we hoe kwetsbaar de gekleurde zetmeelkorreltjes zijn. Op deze tentoonstelling is daarom bij

Vriend van Fotoexpositie.nl

Al voor 25 euro per jaar kun je vriend van Fotoexpositie.nl worden. Je maakt met je bijdrage het werk van Fotoexpositie.nl mogelijk èn je wordt genoemd op de voorpagina van de website.


Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Animalia & El Malecón, Cuba
29 juni 2019 - 17 augustus 2019, Amsterdam
Animalia & El Malecón, Cuba
Nude Now
6 juli 2019 - 22 september 2019, Hilversum
Nude Now
World Press Photo
12 juli 2019 - 25 augustus 2019, Alkmaar
World Press Photo

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl