You mean so much to me

's-Ochtends, nog voor Melkweg opent, staan ze voor de deur: een horde fans die 's-avonds de show van hun favoriete band vanaf de eerste rij willen zien. Met hun slaapzak, snoep en blikjes fris nestelen ze zich uren van tevoren op de stoep om een glimp van hun idool op te kunnen vangen, en zeker te zijn van een plekje vooraan het podium.

Raymond van Mil
Raymond van Mil

Zonder fans geen band en geen concertpodium als Melkweg en daarom verdienen fans ook eens een plek in de spotlight, vindt Melkweg Expo programmeur Fleurie Kloostra. Dus wijdt Melkweg Expo een tentoonstelling aan hen. Met projecten van kunstenaar Casper Braat, Annemiek Schout en fotograaf Raymond van Mil. Ook foto's van prachtig geknutselde fan-objecten, die door bands achtergelaten werden in de Melkweg, krijgen een tweede leven in deze expo.Toen Melkweg Expo programmeur Fleurie Kloostra aan de slag ging bij Melkweg raakte ze meteen gefascineerd door fans. Waarom wachten ze 's-ochtends vroeg uren in de regen en kou als je ook brutaal naar voor kan dringen tijdens het concert? Al gauw kwam ze erachter dat het gaat om samenzijn, gelijkgestemden ontmoeten, je passie en fan zijn delen en erkenning krijgen voor hetgeen je voelt. In de rij breng je de dag door met medefans, die net zoals jij leven voor de band en de muziek. Je maakt deel uit van een groep die een hele dag lang lief en leed deelt voor de gesloten deur van de concertzaal. Fan zijn maakt deel uit van volwassen worden en de rol die een artiest in het leven van een jongvolwassen speelt is groot. Een idool hebben helpt jongeren in de zoektocht naar het ontdekken van zichzelf, hun normen en waarden en wat ze belangrijk vinden. Een artiest geeft jongeren houvast en richting en zorgt ervoor dat ze deel uitmaken van een subcultuur waardoor ze zich niet alleen voelen.

Deze fans nemen allerlei cadeautjes, brieven en fan-objecten mee voor hun idolen. Helaas bereiken deze giften niet altijd de artiesten of zijn deze niet in staat alles mee te nemen en blijven geschenken in de Melkweg achter. Er zit zoveel energie en liefde in deze objecten dat Fleurie het zonde vond ze weg te gooien, dus begon ze de fan-objecten te verzamelen. Hopen stroopwafels, rozen, beren, mooie handgeschreven boeken en indrukwekkende creaties passeerden haar bureau en na verloop van tijd groeide het idee om daarmee een expo te creëren. You mean so much to me is enerzijds een ode aan fancultuur; aan de horde fans en hun fantastische creaties die ze voor hun idolen ineen knutselen, hun liefde en hun smart. Tevens is het ook een waarschuwing naar jongeren toe. Na een show ligt de Melkweg soms bezaaid met mobiele nummers, bh's en intieme gegevens die zomaar voor het oprapen liggen. Ook de soms tegen woekerprijzen aangeboden meet & greets maken deel uit van de keerzijde van de medaille. Met deze expo wil Fleurie jongeren aansporen om helemaal fan te zijn maar ook voorzichtig om te springen met wat je deelt en investeert.

Foto's van fraaie creaties die fans achterlaten in Melkweg, gefotografeerd door Annabel Miedema, worden aangevuld met projecten van fotograaf Raymond van Mil, kunstenaar Casper Braat en Annemiek Schout. I'll Never Wash My Hand Again van Annemiek Schout is een ode aan fan fever. Fan zijn was voor haar een manier om meer te leren over haar identiteit en om te gaan met onbekende emoties. Voor dit project fotografeerde ze verschillende fans en hun gelaatsuitdrukkingen. Casper Braat onderzoekt de intrigerende wereld van Justin Bieber, de grootste popster van vandaag. Zijn imago als spontane en getalenteerde artiest wordt door meer dan honderd werknemers, die voor het bedrijf 'Justin Bieber' werken, zorgvuldig geconstrueerd, gepland en beschermd. Casper vraagt zich af wat er zou gebeuren als Justin Bieber zijn macht en invloed voor politieke doeleinden zou aanwenden en zichzelf tot koning zou kronen. Het resultaat van zijn research presenteert hij in Melkweg Expo. Fotograaf Raymond van Mil toont beelden van fans die hij vóór en in de Melkweg fotografeerde. Gaston Franssen, professor aan de Universiteit van Amsterdam en onderzoeker Celebrity Studies, neemt de historische inleiding voor zijn rekening.

17 november 2017 - 30 december 2017

Melkweg Expo
Marnixstraat 409
1017 PJ Amsterdam
020-5318181
expo@melkweg.nl
www.melkweg.nl
@melkweg (twitter)
De galerie is geopend woensdag t/m zondag van 12.00-21.00 uur.

Er is werk te zien van
Annabel Miedema
Casper Braat
Annemiek Schout
Raymond van Mil


Vrienden van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!eyes on media

Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Tussen Hemel en Aarde
30 september 2018 - 20 januari 2019, Oss
Tussen Hemel en Aarde
Bitter Chocolate Stories
20 september 2018 - 1 december 2019, Amsterdam
Bitter Chocolate Stories
Just the four of us
18 augustus 2018 - 30 september 2018, Bredevoort
Just the four of us
Dit is Cas
15 september 2018 - 13 januari 2019, Rotterdam
Dit is Cas

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl