Willem Diepraam, 50 jaar fotografie

Het Rijksmuseum organiseert een overzichtstentoonstelling van de Nederlandse fotograaf Willem Diepraam (1944). Diepraam is van grote invloed geweest op de ontwikkeling van de Nederlandse fotografie. In de jaren zeventig was hij baanbrekend binnen de journalistieke fotoreportage en wist hij vervolgens de fotografie als een vorm van kunst verder te ontwikkelen. Diepraam droeg in 2009 zijn fotowerk over aan het Rijksmuseum.

Willem Diepraam, Mali, jonge vrouw, 1980, Bruikleen van de heer W. Diepraam, Amsterdam
Willem Diepraam, Mali, jonge vrouw, 1980, Bruikleen van de heer W. Diepraam, Amsterdam (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Als student sociologie met een grote interesse voor fotografie ontwikkelt Willem Diepraam zich vanaf het eind van de jaren zestig tot geëngageerd fotojournalist. In de jaren 70 is hij één van de bekendste fotografen van Nederland. Zijn werk is maatschappijkritisch. Diepraam opereert in die periode binnen de media van links Nederland. Vrij Nederland is zijn belangrijkste opdrachtgever. Voor dit blad reist hij naar onder meer Suriname en de Nederlandse Antillen. Voor hulporganisaties Novib en Artsen zonder Grenzen maakt hij in de jaren 80 fotoreportages in meerdere Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen.Al in de jaren zeventig maakt het engagement langzamerhand plaats voor een meer persoonlijke benadering. Zijn werk wordt genuanceerder en esthetischer. Dit resulteert uiteindelijk in een kunstenaarspraktijk.

De tentoonstelling toont hoogtepunten uit het oeuvre van Jan. Naast het bijna onherkenbare Nederland van de jaren 70 komen zijn buitenlandse fotoreportages aan bod. Ook de late Diepraam met zijn bijna abstracte zwart-wit en kleurenwerk is te zien, evenals bekende beelden zoals Amsterdam op Kroningsdag in 1980, de vrouw uit Sahel, de foto's uit Landschap aan Zee en foto's uit Lima.

Bij de tentoonstelling verschijnt een door Willem Diepraam zelf samengesteld boek met daarin werk van de afgelopen 50 jaar dat hem dierbaar is.

9 oktober 2020 - 10 januari 2021

Rijksmuseum Amsterdam
Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam
020-6747000
info@rijksmuseum.nl
www.rijksmuseum.nl
@rijksmuseum (twitter)
Het Rijksmuseum is dagelijks geopend van 9.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Willem Diepraam

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Malkovich Malkovich Malkovich! Homage to Photographic Masters
1 december 2020 - 30 januari 2021, Antwerpen
Malkovich Malkovich Malkovich! Homage to Photographic Masters
Naar Huis? / Coming Home?
3 december 2020 - 3 januari 2021, Amersfoort
Naar Huis? / Coming Home?
Fotomonument Srebrenica
21 november 2020 - 14 januari 2021, Vijfhuizen
Fotomonument Srebrenica
Het Beaufort
6 december 2020 - 28 maart 2021, Markelo
Het Beaufort

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl