Who's in Control?

Het leven van burgers wordt steeds meer gestuurd door algoritmen en andere machtige systemen waar ze geen invloed op hebben. In de tentoonstelling Who's in Control? verbeelden fotografen deze onzichtbare en niet tastbare krachten.

Esther Hovers, False Positives
Esther Hovers, False Positives

FOTODOK stelt jaarlijks groepstentoonstellingen samen, met werk van internationale fotografen, rond een actueel maatschappelijk thema. In de tentoonstelling Who's in Control? verbeelden fotografen de onzichtbare krachten die ons leven steeds meer sturen. Algoritmen op social media beïnvloeden onze mening en in de openbare ruimte worden we gevolgd door moderne, intelligente camerasystemen die elke vorm van afwijkend gedrag registreren.Curator Rob Wetzer: 'Wat je niet ziet of niet begrijpt, bestaat al snel niet. Als we grip willen houden op onze toekomst, moeten met elkaar in gesprek gaan over al die onzichtbare en zichtbare processen. Fotografen verbeelden deze krachten die nu ons dagelijks leven beïnvloeden. Het maakt het makkelijker deze te begrijpen en te bespreken wat we in de toekomst willen.'

In de tentoonstelling werk van Jos Jansen (NL), Esther Hovers (NL) en Eline Benjaminsen (NO). En nieuw nog niet eerder in Nederland getoond werk van Donald Weber (CA), Guy Martin (UK), Carlos Spottorno (ES) & Guillermo Abril (ES), Pim Boreel (NL) & Felipe von Dobschütz-da Silva (BR).

'Verschillende fotografen in 'Who's in Control' zetten de kijker zelf aan het denken om te onderzoeken wat echt is en wat niet. Bezoekers moeten zelf maar beoordelen of al die systemen en algoritmen een positieve ontwikkeling zijn,' aldus curator Rob Wetzer.

In The Parallel State toont Guy Martin een verhaal over macht, autoritarisme en het theater van de politiek. De serie bestrijkt de periode tussen de protesten in Gezi Park in Istanbul in 2013 tot en met nasleep van de mislukte militaire staatsgreep in Turkije in 2016. Martin onderzoekt 'de waarheid' in een tijd waarin twijfel en misleiding overheersen. Hij mengt zijn foto's van de protesten met beelden van het dagelijks leven, sets van soapseries en archiefmateriaal tot een nieuw verhaal. De grens tussen feit en fictie vervaagt. Wat is soap? Wat is nieuws? Het is een poging het hedendaagse Turkije in al zijn complexiteit te doorgronden.

Esther Hovers toont in False Positives de moderne, intelligente camerasystemen die de openbare ruimte monitoren. Deze registeren afwijkend gedrag. Nu worden deze meestal nog door mensenogen beoordeeld. In de nabije toekomst voorspellen algoritmen crimineel gedrag. Maar wat is afwijkend gedrag?

Eline Benjaminsen wil met Where the Money is Made de ongrijpbare en verborgen economische macht van de flitshandel zichtbaar maken. Cruciaal voor de flitshandel is de snelheid waarmee de hardware en software reageert via een snelle dataverbinding. Benjaminsen traceerde de zendmasten en ontvangers in het landschap en bracht zo een deel van deze handel in kaart.

FOTODOK is een internationale plek voor documentairefotografie in Utrecht. Who's in Control? is te zien van 23 november t/m 24 februari bij FOTODOK op de Lange Nieuwstraat 7 in Utrecht. www.fotodok.org. Who's in Control? wordt mede mogelijk gemaakt door; Gemeente Utrecht, Mondriaan Fonds, VSB Fonds, K.F. Hein Fonds en Fentener van Vlissingen Fonds.

23 november 2018 - 24 februari 2019

Fotodok
Lange Nieuwstraat 7
3512 PA Utrecht
info@fotodok.org
www.fotodok.org
@fotodok_org (twitter)
De openingstijden van Fotodok zijn woensdag t/m zondag van 12.00-17.00 uur, entree is 4 euro, studenten 3 euro en gratis voor kinderen t/m 12 jaar.

Er is werk te zien van
Jos Jansen
Esther Hovers
Eline Benjaminsen
Donald Weber
Guy Martin
Carlos Spottorno
Guillermo Abril
Pim Boreel
Felipe von Dobschütz-da Silva

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

The Lobby Experience
, online expositie
The Lobby Experience
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
4 juli 2020 - 20 september 2020, Groningen
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl