Verlaten Schoonheid

Verlaten en vervallen gebouwen. Een laag stof, een streep licht door het gebroken glas. Ooit statig en chic, nu vervallen en soms in de haast verlaten. Een gerafeld gordijn en een oude stoel zijn de enige sporen die herinneren aan vroegere bewoning en het oorspronkelijk gebruik. De fascinatie voor dergelijke gebouwen en hun schoonheid wordt wereldwijd vastgelegd door beeldend kunstenaars en urbexfotografen.

Wil Westerweel, Verlaten Schoonheid
Wil Westerweel, Verlaten Schoonheid

Curator René Zonneveld nodigde Wil Westerweel, Marloes der Kinderen, Wil Crooymans, Lies van Dam en Anne Stolwijk uit om hun werk te tonen. Zonneveld combineert hun werk met de beelden die de Belgische kunstenaar Jan Verschueren construeert van schroot en gevonden voorwerpen.Urbex - een samentrekking van urban (stedelijk) en exploring (ontdekken) - refereert aan de fascinatie van de fotograaf en kunstenaar voor de schoonheid van het verval en de geschiedenis van verlaten gebouwen. De beelden van deze locaties laten de (oorspronkelijke) architectonische schoonheid van het pand zien, terwijl bijvoorbeeld het achtergelaten meubilair en de sporen van bewoning vragen oproepen: Wie woonden hier en waarom zijn ze vertrokken? Hoe leefden ze? Werd er gewoond, gewerkt, gedanst, gehuild en liefgehad? Maar vooral: Hoe kan het dat het verval alle ruimte gekregen heeft en niemand zich nog langer bekommert om deze prachtige panden en hun geschiedenis? Urbexfotografen willen de schoonheid en het verhaal van deze gebouwen vastleggen voor ze instorten, gesloopt of gerenoveerd worden. Ze speuren niet alleen eigen land af naar dergelijke locaties maar kijken vooral over de landsgrenzen.

Wil Westerweel
Wil Westerweel maakte zijn beelden vrijwel allemaal op verboden terrein. In België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Tsjechië, Slovenië, Kroatië, Polen en Nederland bezocht hij ruim 500 panden om zijn beelden te realiseren. Zijn werk laat in- en exterieurs zien waarbij Westerweel alleen werkt met het daar aanwezige licht; geen flits, filters, lampen of anderszins kunstmatige lichttoevoegingen. Er wordt ook nimmer iets in scene gezet. Zijn ragfijne HDR prints geven extra diepte aan zijn werk.

Wil Crooymans
Fotograaf Wil Crooymans werkt met vrouwelijke modellen om de magie van gebouwen op geheel eigen wijze vast te leggen. Vaak romantisch en elegant afgebeeld, zorgt de aanwezigheid van een model voor een fascinerend contrast met de omgeving.

Marloes der Kinderen
Beeldend kunstenaar en fotograaf Marloes der Kinderen geeft met haar serie Inside blijk van een groot gevoel voor sfeer en detail. Haar foto's zijn gemaakt in verlaten gebouwen. Der Kinderen gaat hier op zoek naar achtergebleven elementen en objecten die bij de kijker vragen oproepen over een tijd die vervlogen is.

Lies van Dam
Lies van Dam tekent met houtskool op papier gefantaseerde interieurs van fabriekshallen en botenloodsen, soms labyrintisch, soms schetsmatig, maar altijd alsof de ruimte opdoemt in een droom.

Anne Stolwijk
Het werk van Anne Stolwijk gaat over verval en kwetsbaarheid. Stolwijk is met name geïnteresseerd in monumentale gebouwen. Haar werk, gemaakt met krantenpapier, geeft de kwetsbare staat waarin deze gebouwen verkeren meer lading. Krantenpapier is bovendien een teer materiaal dat werkt met de tijd en de omgeving. Haar werk heeft een schilderachtige en haast fotografische benadering.

Jan Verschueren
Jan Verschueren maakt van verroest ijzer, in combinatie met andere gevonden voorwerpen, beelden en objecten, niet zelden met een vleug humor of een knipoog. Verschueren betitelt zijn werk als 'schoon schroot' dat handelt over hoe schoonheid kan roesten en hoe constructief destructie is.

16 februari 2019 - 30 juni 2019

KunstaanZ
Brink 16
7411 BR Deventer
info@kunstaanz.nl
www.kunstaanz.nl
@KunstaanZ (twitter)
KunstaanZ is geopend woensdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.

Er is werk te zien van
Wil Westerweel
Wil Crooymans
Marloes der Kinderen
Lies van Dam
Anne Stolwijk
Jan Verschueren

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

In The Picture
8 september 2019 - 8 december 2019, Bergen NH
In The Picture
Killer Queens
11 september 2019 - 13 oktober 2019, Voorburg
Killer Queens
Congo Tales
14 september 2019 - 5 januari 2020, Zwolle
Congo Tales

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl