Veerkracht

1 februari 2021 - 31 maart 2021

Eind vorig jaar is het boek Veerkracht, coronatijd in Peel en Maas verschenen. Een selectie van beelden in groot formaat met bijbehorende quotes uit het boek is te zien in VieCuri Medisch Centrum. Het ziekenhuis heeft gekozen voor portretten van mensen die een speciale connectie hebben met VieCuri.

Dick Holthuis, Nancy Willemsen-Thijssen: operatieassistente
Dick Holthuis, Nancy Willemsen-Thijssen: operatieassistente (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

VieCuri: 'Het boek Veerkracht heeft een bijzondere tijd vastgelegd met prachtige foto's en verhalen. Juist nu we nog midden in de crisis zitten is het ook belangrijk om terug te kijken. Veel van onze patiënten en collega's wonen in de hard getroffen gemeente Peel en Maas. Het boek en deze expositie zorgt ervoor dat we ondanks de hectiek waar wij nog steeds in zitten, stilstaan bij wat we allemaal meemaken. De manier waarop we samen veerkracht tonen, maakt ons trots.'

In het boek zijn 26 mensen geportretteerd met teksten van Karin Jacobs, foto's van Dick Holthuis en vormgeving van Dennis Vredeveldt. Doordat verschillende verhalen raakvlakken hebben met het VieCuri Medisch Centrum is het idee van de expositie ontstaan. 'Door de foto's op deze manier te presenteren geeft de beelden nog meer kracht. Ik ben dan ook trots dat een selectie van mijn foto's uit Veerkracht nu als expositie te bezichtigen is. De plek; met zoveel impact binnen deze pandemie maakt het nog specialer. Ieder beeld vertelt een verhaal in heel veel facetten, ik laat het graag aan de bezoekers over wat ze hierbij ervaren', aldus fotograaf Dick Holthuis.

De foto's zijn te bewonderen in de gang net na de B-lift op een verrassend groot formaat. Het zijn de portretten van: Nancy Willemsen-Thijssen: operatieassistente, ze heeft tijdens de eerste golf meegeholpen op de intensive care, Lonneke van Bommel: zij heeft haar vader verloren aan het coronavirus, Sharon Wilms: de geboorte van dochter Liz midden in de eerste golf, Thei Stappers: op intensive care gelegen met corona en Pieternel Hermans: ongeneeslijk ziek en omgaand met extra beperkingen.

Citaten geportretteerden

Sharon: 'Voor mij is het boek Veerkracht een bijzondere herinnering aan de meest mooie gebeurtenis tijdens de coronacrisis. De bevalling en opname voelde, ondanks deze zorgwekkende periode, veilig en prettig. Verdriet en geluk liggen immens dicht bij elkaar.'

Lonnekes verhaal is helaas minder positief, zij zegt hierover: 'Veerkracht heeft me geholpen bij een stuk verwerking, de foto heeft de passie vastgelegd van een heel dierbaar persoon. Dat dit beeld nu hier hangt, in het ziekenhuis waar mijn vader ondanks alle goede zorgen de strijd heeft verloren, maakt voor mij de cirkel rond.'

Ook voor Pieternel is het speciaal dat haar foto nu op een plek te zien is die bij haar veel herinneringen oproept. Door haar ongeneeslijke ziekte heeft ze nog maar weinig energie, maar ze heeft met al haar wilskracht toch als één van de eersten de expositie bezocht. Ze wil vooral iedereen meegeven te genieten zolang het nog kan. Thei Stappers weet wat het is om als coronapatiënt op de intensive care te liggen, gelukkig kan hij weer vooruitkijken en dat doet hij dan ook het liefste.

Het beeld van Nancy Willemsen is een blikvanger. Haar sprekende ogen boven het mondkapje zeggen alles. 'Ik ben dankbaar dat ik mijn verhaal heb kunnen vertellen over deze bijzondere tijd. Welke grote impact het had en nog steeds heeft op ons dagelijkse leven. Het was een surrealistische periode. Buiten was niks veranderd, maar in het ziekenhuis was alles anders. We stapten uit onze comfortzone, op een andere afdeling verstopt achter maskers, maar allemaal met hetzelfde doel. Onze patiënten professionele en goede zorg geven in welke situatie dan ook. En de geweldige samenwerking met elkaar, dat vergeet ik nooit meer. Ik vind Veerkracht daarom een heel mooi initiatief; om vanuit verschillende invalshoeken de veerkracht van ons allen te laten zien. Ieder met een eigen verhaal, maar tegelijkertijd ook met veel liefde en herkenning voor elkaar.'1 februari 2021 - 31 maart 2021

VieCuri Medisch Centrum
Tegelseweg 210
5912 BL Venlo
077-3205555
www.viecuri.nl/contact/adres-en-bereikbaarheid/meer-over-locatie-venlo/

Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Dick Holthuis

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Trapped in my body
, online expositie
Trapped in my body
New York, 1977-1985
10 april 2021 - 12 juni 2021, Amsterdam
New York, 1977-1985
Past Present Future
9 april 2021 - 30 mei 2021, Amsterdam
Past Present Future

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl