Fotoboeken 1968-2015

Al meer dan 40 jaar werkt beeldend kunstenaar Toon Teeken (1944 Heerlen - Maastricht) aan zijn fotoboeken. In 1968 maakte hij zijn eerste fotocollage, inmiddels zijn er 96 genummerde banden van elk ongeveer honderd bladzijden.

Toon Teeken
Toon Teeken (diashow met meer beelden)

Foto's, meestal door de kunstenaar zelf gemaakt, vormen de rode draad in de boeken. Aanvankelijk overheersen familiekiekjes, al snel worden de composities complexer door toevoeging van krantenknipsels, handgeschreven teksten en tekeningen. Op een gegeven moment is Teeken delen van pagina's uit gaan knippen of scheuren waardoor onderliggende collagebladen het labyrintische karakter van de voorstelling nog versterken.De fotoboeken zijn het Magnum opus van Toon Teeken. De collages gaan vooraf aan het maken van een schilderij. Het zijn geen voorstudies in strikte zin. Hij werkt er dagelijks aan om zijn relatie tot de dingen en de wereld op te helderen.

De publicatie van Toon Teeken De Fotoboeken, met meer dan 400 spreads uit Teekens collageboeken, vormt de aanleiding voor de tentoonstelling. Het volledige oeuvre aan fotoboeken wordt gepresenteerd op speciaal daarvoor ontworpen lessenaars, omringd door recente series werken op papier en enkele schilderijen.

Toon Teeken (1944 Heerlen) groeide op in Heerlen en ontwikkelde, onder de radar van een zeer talrijk gezin, een onafhankelijke en eigenzinnige geest. In dit verband vertelt hij: 'Van kinds af aan had ik het gevoel dat ik de dingen vaak fundamenteel anders ervoer dan andere mensen. Als iemand verslag deed van een bepaalde gebeurtenis vond ik er meestal niets van kloppen. Het was geen wantrouwen, maar ik vond dat het anders gezegd moest worden.'

In 1979 verhuisde Toon Teeken naar Maastricht waar hij tot op heden woont. Teeken won meerdere prijzen, waaronder de Koninklijke Subsidie voor de Vrije Schilderkunst in 1978 en de Van Bommel Van Damprijs in 1985. Hij trok landelijk de aandacht met expressieve geschilderde naakten, vervormde koppen en uitvergrote delen van het menselijk lichaam. Samen met Maastrichtse schilder Fons Haagmans is Teeken in de jaren tachtig een prominent exponent van de destijds populaire 'Wilde schilderkunst'. Eind jaren tachtig zijn er tentoonstellingen in onder meer het Stedelijk Museum Schiedam, Stadsgalerij Heerlen, Museum Commanderie van Sint-Jan in Nijmegen (het latere Museum Het Valkhof) en het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Museum Het Valkhof presenteerde in 2006 een uitgebreide selectie van Toon Teekens werk.

4 december 2015 - 28 februari 2016

Bonnefantenmuseum
Avenue Ceramique 250
6221 KX Maastricht
043-3290190
info@bonnefanten.nl
www.bonnefanten.nl
@Bonnefanten (twitter)
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.

Er is werk te zien van
Toon Teeken

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Druppels
28 januari 2020 - 23 maart 2020, Hoorn
Druppels
Beautiful Square
3 februari 2020 - 3 april 2020, Amsterdam
Beautiful Square
Hoek van Holland
1 februari 2020 - 24 mei 2020, Rotterdam
Hoek van Holland

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl