Steenbergen Stipendium 2015

De jury van het Steenbergen Stipendium 2015, de toonaangevende prijs voor jong fotografietalent in Nederland, heeft vijf afstudeerprojecten van studenten aan kunstacademies genomineerd.

Esther Hovers, False Positives
Esther Hovers, False Positives (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Met vier nominaties is de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) zeer goed vertegenwoordigd. ‘De afstudeerlichting aan de KABK was dit jaar van hoog niveau’, aldus juryvoorzitter Sterre Sprengers.De genomineerden zijn:
- Esther Hovers (1991), False Positives, www.estherhovers.nl, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag
- Lou Muuse (1992), Retour Afzender, www.retourafzender.eu, Willem de Kooning Academie, Rotterdam
- Amber Toorop (1989), G’lijk weleer, mijn lieve schat, www.ambertoorop.nl, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag
- Yara van der Velden (1989), Projections - a photographic research into a country and its buried treasures , www.yaravandervelden.com, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag
- Majda Vidakovic (1990), Did You Mean: Anything Else, http//cargocollective.com/majdakovic, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag

Het werk van de vijf genomineerden is te zien in het Nederlands Fotomuseum van 26 september tot en met 1 november 2015. Ook dit jaar kan het publiek weer stemmen op zijn of haar favoriete werk. Op woensdag 14 oktober 2015 maakt de jury voor de achttiende keer de winnaar van het Steenbergen Stipendium bekend, evenals de winnaar van de Publieksprijs.

De jury van het Steenbergen Stipendium bestaat uit Sterre Sprengers (voorzitter Steenbergen Stipendium, beeldredacteur De Correspondent), Jaap Scheeren (fotograaf en eervolle vermelding Steenbergen Stipendium 2003) en Caroline von Courten (promovendus in fototheorie, Universiteit Leiden). Zij bezochten in de afgelopen weken de eindexamenexposities van de Akademie voor kunst en vormgeving St. Joost, ArtEZ hogeschool voor de kunsten, Gerrit Rietveld Academie, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en Willem de Kooning Academie om vijf (foto)projecten te selecteren. De genomineerden maken kans op het winnen van de stimuleringsprijs van 5.000 euro.

Vanaf 26 september tot en met 1 november 2015 is het werk van de genomineerden te zien in een groepstentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum. Op 14 oktober wordt door de jury de winnaar bekend gemaakt. Eveneens wordt dan het juryrapport gepubliceerd met daarin een kritische beschouwing op de kwaliteit van de afstudeerexpositie per bezochte kunstacademie.

Publieksprijs
Net als bij de vorige edities, zal er ook dit jaar een publieksprijs zijn. Van 26 september tot en met 11 oktober kan het publiek op zaal en online stemmen op zijn of haar favoriete werk. De winnaar van de publieksprijs wordt tijdens de uitreiking op 14 oktober bekend gemaakt.

Steenbergen Stipendium: de prijs voor jong fotografietalent
Het Steenbergen Stipendium wordt sinds 1998 uitgereikt aan fotografen, die in het afgelopen jaar zijn afgestudeerd in de richting fotografie aan een kunstacademie in Nederland. In de afgelopen zestien jaar heeft het Steenbergen Stipendium zich bewezen als een toonaangevende prijs, die wordt gerespecteerd door de academies, studenten en critici. Eerdere onderscheidingen van het Steenbergen Stipendium zijn ontvangen door onder meer Olay Oleinic (2014), Ola Lanko (2012), Willem Popelier (2008), Petra Stavast (2002) en Andrea Stultiens (1998).

Het Steenbergen Stipendium heeft de ambitie om kwalitatief hoogstaande fotoprojecten uit te lichten. Met de stimuleringsprijs krijgt een jonge fotograaf of kunstenaar de kans om zich na de kunstacademie toe te leggen op een professionele carrière in de fotografie. De nominatie van de projecten gaat hand in hand met het signaleren van vernieuwing binnen de fotografie en geeft inzicht hoe de nieuwe generatie het medium gebruikt. Deze bevindingen worden ieder jaar verwoord in een juryrapport, waarin ook de kwaliteit van de verschillende opleidingen tegen het licht wordt gehouden.

De Steenbergen Stichting
De Steenbergen Stichting is in 1961 opgericht door Johan Steenbergen (1886-1967) ter nagedachtenis aan zijn oudere broer Hermann Diedrich Steenbergen (1883-1945). Johan Steenbergen vertrok in 1908 naar Dresden en stichtte daar Ihagee Kamerawerk. Deze fabriek verwierf in 1936 wereldfaam door het uitbrengen van de eerste kleinbeeld spiegel-reflexcamera onder de naam Kine-Exakta. In 1928 werd Johan Honorair Consul der Nederlanden. De fabriek werd bij het bombardement van Dresden in 1945 geheel verwoest. Na de Tweede Wereldoorlog is het bedrijf hem afgenomen en door de toenmalige DDR als staatsbedrijf voortgezet.

26 september 2015 - 1 november 2015

Nederlands Fotomuseum
Wilhelminakade 332
3072 AR Rotterdam
010-2030405
info@nederlandsfotomuseum.nl
www.nederlandsfotomuseum.nl
@NL_Fotomuseum (twitter)
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.

Er is werk te zien van
Esther Hovers
Lou Muuse
Amber Toorop
Yara van der Velden
Majda Vidakovic

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

The Lobby Experience
, online expositie
The Lobby Experience
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
4 juli 2020 - 20 september 2020, Groningen
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl