Stad in Zicht

Op de tentoonstelling Stad in zicht is te zien hoe fotografen en tekenaars kijken naar Amsterdam, hoe ze de stad ervaren, hoe ze zich de stad herinneren, wat ze vinden en voelen als Amsterdam het onderwerp van hun werk is.

Saskia Aukema en Richard Bank
Saskia Aukema en Richard Bank

Stad in zicht daagt de bezoeker uit om het werk van de tekenaars te vergelijken met dat van de fotografen; wat is het verschil, wat is de overeenkomst in de manier van kijken naar en het verbeelden van het leven in de stad.Al meer dan honderd jaar verzamelt het Stadsarchief eigentijdse fotografie en tekeningen. Zo is een unieke beeldverzameling ontstaan waarin wordt gedocumenteerd wat er in de stad gebeurt en verandert. Sinds 2014 benoemt het Stadsarchief elk jaar een Stadstekenaar van Amsterdam. Stad in Zicht laat werk zien Stadstekenaars Romy Muijrers (2017), Joanna Quispel (2018) en Maia Matches (2019). Hiernaast krijgen per jaar drie kunstenaars een opdracht met een specifiek thema. Zo zullen er tekeningen te zien zijn van onder meer Ina van Zyl, Emo Verkerk en Charlotte Schleiffert. Jaarlijks worden ook drie foto-opdrachten toegekend, in 2018 aan Reinier Gerritsen, Gerald van der Kaap en Stephan Keppel.

Voor de Foto-opdracht 2017 van het Stadsarchief Amsterdam zijn Richard Bank en Saskia Aukema in een grens gedoken die een eeuwenlange geschiedenis heeft, maar die bijna niemand kent: de eroev. Binnen die grens is het de Joodse gemeenschap toegestaan spullen te dragen op de wekelijkse rustdag. Richard en Saskia hebben een reconstructie gemaakt van de ontstaansgeschiedenis ervan en zijn hebben de grens van bijna 75 km gedocumenteerd in een harmonicaboek van 9 meter. Het harmonicaboek is in de tentoonstelling Stad in Zicht integraal te zien.

10 mei 2019 - 8 september 2019

Stadsarchief Amsterdam
Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam
020-2511511
informatie@stadsarchief.amsterdam.nl
www.stadsarchief.amsterdam.nl
@stadsarchief (twitter)
Het stadsarchief is geopend dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur en zaterdag en zondag 12.00-17.00 uur, gesloten op 1ste paasdag en 1ste pinksterdag. Toegangsprijs voor de tentoonstelling is 6 euro, kinderen tot 12 jaar gratis en van 12 tot 18 jaar 4 euro. Rembrandtkaart , Vrienden Stadsarchief gratis; Archiefpas, Stadspas, Museumkaart, Pas-65+, CJP toegang 4 euro. De toegang tot de schatkamer van het stadsarchief is gratis.

Er is werk te zien van
Saskia Aukema
Richard Bank
Reinier Gerritsen
Gerald van der Kaap
Stephan Keppel
en anderen

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

The Lobby Experience
, online expositie
The Lobby Experience
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
4 juli 2020 - 20 september 2020, Groningen
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl