Somehow, somewhat in the middle of things

LhGWR heeft met curator Hester Keijser (Empty Quarter Gallery, Dubai) een groepstentoonstelling samengesteld met een bijzondere internationale line-up.

Centraal in de tentoonstelling staan de universele zoektocht naar identiteit en de strijd om een positie binnen de maatschappij. Dit wordt belicht vanuit zowel een niet-westers als een westers perspectief waarbij de kwaliteiten van beeldtaal een opmerkelijke rol innemen. Vertrekpunt is het werk van Mary Sibande (ZAf) en Julia Gunther (DE) die beiden op geheel eigen wijze de rol van de zwarte vrouw in Zuid-Afrika in beeld hebben gebracht. Van daaruit is door middel van associatie een tentoonstelling ontstaan waarbij werken van zeven verschillende kunstenaars enerzijds een dialoog aangaan en anderzijds een visueel Esperanto lijken te spreken.

De opening van de tentoonstelling is zaterdag 24 maart van 16.00-19.00 uur.

Mary Sibande

Mary Sibande (1982, ZAf) staat internationaal bekend om haar heldere installaties, sculpturen en fotografische werken waarin de rol van de Zuid-Afrikaanse zwarte vrouw in een postkoloniaal tijdsgewricht onder de loep wordt genomen. Ze trekt dit in haar werk verder door naar een onderzoek dat zich richt op de machtspositie en het zelfbeeld van vrouwen en naar de dialoog over het ideale vrouwbeeld zoals dat vandaag de dag wordt voorgespiegeld door de media en de massa. Sibande rommelt met de historie door in haar beelden vrouwen te plaatsen op plekken en momenten in de historie waar ze nooit zijn geweest. Ze eigent veldslagen toe door zich te portretteren in poses van klassieke ruiterstandbeelden en vervaagt de historie met groteske installaties. Doordat ze gekleed is in kapitale Victoriaanse jurken die over gaan in kenmerkende werksterkledij is het klassenverschil plotseling verdwenen.

Het werk van Sibande werd internationaal bekend in 2010 toen tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika in de openbare ruimte gigantische foto’s werden geplaatst door heel Johannesburg. Tientallen meters hoge werken werden geafficheerd in de stad waardoor haar werk in één klap bekend werd. Afgelopen jaar waren nieuwe werken te zien op de Biënnale van Venetië waar Zuid-Afrika voor het eerst aan mee deed.

Newsha Tavakolian

Autodidact fotograaf Newsha Tavakolian (1981, IR) begon al op zestienjarige leeftijd te werken voor de Iraanse pers. Eerst werkte ze voor het vrouwendagblad Zan en later voor negen andere hervormingsgezinde dagbladen, die in de loop der tijd allemaal verboden zijn. Op haar eenentwintigste begon ze te werken op internationaal niveau en maakte fotografische verslagen van oorlogen en natuurrampen en sociale documentaire verhalen in Irak, Libanon, Syrië, Saoedi-Arabië, Pakistan en Jemen. Tavakolian is echter vooral bekend geworden met haar werken waarin zij haar aandacht richt op de rol van vrouwen binnen de islamitische cultuur. Haar huidige werk laveert tussen documentaire fotografie en kunst.

Tavakolian’s werk is gepubliceerd door internationale tijdschriften en kranten, zoals Time Magazine, Newsweek, Stern, Le Figaro, Colors, New York Times Magazine, Der Spiegel, Le Monde, NRC Handelsblad en National Geographic. In de afgelopen jaren presenteerde zij over de hele wereld haar autonome werk. Zo exposeerde ze op verschillende aansprekende plekken in Spanje, Noorwegen, Duitsland, Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en India.

Larissa Sansour

Larissa Sansour (1973) werd geboren in Jeruzalem als dochter van een Russische moeder en een Palestijnse vader. Door de eerste intifada verhuisde het gezin naar Londen waar ze beeldende kunst ging studeerden. Later vervolgde zij haar studie in Kopenhagen en New York. Ze gebruikt uiteenlopende media als video, fotografie, documentaire, boekvorm en het internet. Kenmerkend in haar werk is dat ze zich laat onderdompelen in de actuele politieke dialoog waarin de complexiteit van het leven in Palestina en het Midden-Oosten een rode draad vormen. Ondanks de ernst van het onderwerp maakt ze gebruik van de visuele beeldtaal van film- en popcultuur en worden haar werken vaak aangeboden in een vorm die we kennen uit de entertainmentindustrie. Het werk zit vol humor, dat lijkt te botsten met de ernst die verwacht wordt van werken die commentaar geven op deze regio, en refereert met een bijzondere lichtvoetigheid aan spaghettiwesterns, horrors en science-fiction films. Hierdoor is ze in staat parallelle universa te cre ren waarin zij de ingewikkelde politiek en sociale kwesties van het Midden-Oosten aan fictieve waardensystemen kan onderwerpen.

Sansour’s werk wordt wereldwijd gepresenteerd in galeries, musea, filmfestivals en kunstpublicaties. Recentelijk stelde zij haar werk tentoon in solo’s in Cultuurhuis (Stockholm), Galerie La BANK (Parijs), DEPO (Istanbul) en Jack the Pelican (New York). Ze nam deel aan de biënnales in Istanbul, Busan en Liverpool en haar werk verscheen op de derde Guangzhou Tri nnale (China), LOOP in Seoul (Zuid-Korea), Institut du Monde Arabe in Parijs (Frankrijk) en PhotoCairo4 (Egypte). Haar korte film A Space Exodus, die bij LhGWR wordt vertoond, werd genomineerd in de categorie Beste Korte Film op het Dubai International Film Festival.

Waheeda Malullah

Kunstenaar en grafisch ontwerper Waheeda Malullah (1978, BH) onderzoekt in haar videowerken, foto’s, installaties en performances de rollen die Islamitische vrouwen vervullen binnen de maatschappij. Ze richt zich vooral op de manier waarop zij omgaan met de mechanismen en regelgeving omtrent hun vrouw-zijn. Malullah’s beeldtaal is minimalistisch en po tisch wat doorgaans wordt vermengd met zeer veel spielerei en een gezonde dosis humor. In haar recente werken houdt ze zich met name bezig met korte verhaallijnen die in een beeldenreeks worden verteld. De verhalen worden visueel helder opgetekend in een enkele gebeurtenis, maar roepen tegelijkertijd flinke discussies op.

Waheeda nam deel aan de bi nnale van Sharjah, exposeerde in binnen en buitenland en was artist in residence in Londen en Cairo. In 2009 won ze een Golden Pyramid Prize tijdens de eerste editie van The International Media Art Forum for Youth dat plaats vond in het Cairo Opera House. Momenteel is ze als grafisch ontwerper verbonden aan de universiteit van Bahrein.

Pinar&Viola

Ontwerpduo Pinar&Viola bestaat uit ontwerpers Pinar Demirdag (TR/CA) en Viola Renate (NL), die zichzelf kenmerken als Estatic Surface Designers. Zij creëren hyper gedetailleerde oppervlaktes door de huidige visuele cultuur te scannen en deze te printen in excessieve ontwerpen.
Het duo streeft naar een radicale vorm van grafisch ontwerp en richten zich op het verleidelijke karakter van hun tweedimensionale werken. Met hun werk genereren ze hyper gedetailleerde, extravagante visuele commentaren op de actualiteit.

Elk jaar lanceren Pinar&Viola een Ecstatic Surface Collection als de haute couture van hun praktijk. Bij LhGWR presenteren zij de collectie van 2012 getiteld Diva Opaque - Anonymous Guardians of Intimacy.

Iris Vetter

Iris Vetter (1976, NL) verbleef in 2010 vier maanden in Johannesburg en Soweto voor een artist in residency die mogelijk werd gemaakt door het Fonds BKVB. Vetter maakte diverse fotoseries over het dagelijks leven in Zuid Afrika en richtte zich met name op de strijd van de sociale onderklasse om zich staande te houden in een zeer harde maatschappij. Dit deed ze met name door portretten te maken van vrouwen die het huiselijk geweld ontvluchtten en hun leven opnieuw proberen op te bouwen vanuit een opvanghuis. Ook maakte zij een serie waarin de letterlijke vechtlust direct in beeld is gebracht; The Hillbrow Boxers, over een boksschool in Johannesburg. In de tentoonstelling worden twee portretten gepresenteerd van een voormalig bokskampioene van Zuid-Afrika.

Julia Gunther

In de projectruimte van LhGWR wordt een documentaire serie van Julia Gunther (1979, DE) gepresenteerd, die zij in 2011 in Kaapstad, Zuid-Afrika maakte. De serie is een portret van Ruth Jones, bewoonster van één van de meest roemruchte wijken van Kaapstad, Manenberg, waar drugshandel en bendegerelateerde criminaliteit aan de orde van de dag zijn. Iedere zondagochtend vallen de ondraaglijke bagage uit haar verleden en de harde werkelijkheid van haar schouders wanneer zij zich inzet voor het muziekkorps van de kerk.

De openingstijden van de galerie zijn dinsdag t/m vrijdag van 12.00-18.00 uur en op zaterdag en zondag van 12.00-17.00 uur.Mary Sibande
Mary Sibande (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)


24 maart 2012 - 10 juni 2012

Liefhertje en De Grote Witte Reus
Stationsweg 137
2515 BM Den Haag
070-3886585
info@lhgwr.com
www.lhgwr.com
@liefhertje (twitter)
De openingstijden van de galerie zijn woensdag t/m zaterdag van 12.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Mary Sibande
Newsha Tavakolian
Larissa Sansour
Waheeda Malullah
Pinar&Viola
Iris Vetter
Julia Gunther

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Afropean Express: Travels in Black Europe
10 oktober 2020 - 11 november 2020, Amsterdam
Afropean Express: Travels in Black Europe
Blauwdrukken van Nederlandse Wieren
16 oktober 2020 - 22 november 2020, Rotterdam
Blauwdrukken van Nederlandse Wieren
Mukayu
1 oktober 2020 - 21 november 2020, Amsterdam
Mukayu
Translations
3 oktober 2020 - 6 december 2020, Rotterdam
Translations

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl