World Without Women & Les Plus Beaux

Op uitnodiging van galeriehouder Ron Mandos, maken Ruud van der Peijl en Silvia B. een gezamenlijke tentoonstelling met als centraal thema het omstreden mannelijke imago. Ruud van der Peijl‘s fotoserie World Without Women en de beeldenserie Les plus Beaux van Silvia B. tonen soms poëtische, soms schokkend confronterende alternatieven voor het mannelijk zelfbeeld, jong of oud.

Stoer en imponerend, macho, galant en charmant, alle stereotype idee n over mannelijk schoon en gedrag worden aangesproken in deze gezamenlijke installatie van Ruud van der Peijl en Silvia B.. Ruud van der Peijl ontneemt zijn modellen, tussen de leeftijden 2 en 73, hun eigen masker van kleding en accessoires om met make-up en soms minimale styling andere identiteiten uit deze mannen naar voren te halen. Iedere vorm van beeldmanipulatie om de werkelijkheid mooier te maken, zoals gebruikelijk in mode- en reclamefotografie, blijft hier achterwege, waardoor de vrouwelijke, kwetsbare of getekende trekken bijna schrijnend bloot komen te liggen. Silvia B. tooit haar beelden van jongensfiguren juist met een eclectische mix van ongebruikelijke, maar als referentie herkenbare kleding, accessoires en styling, om op het eerste gezicht esthetische, maar bij nader inzien verontrustende imago‘s te creëren. De aanpak is deels tegengesteld, maar beide kunstenaars ontmaskeren op slinkse wijze waar ons beeld van jongensgedrag, machismo, dandyisme of alledaagse mannelijkheid wringt. De expositieruimte krijgt een verloop van licht naar donker en accentueert zo de levenscyclus, met bijbehorende keerzijden, van deze confronterende manbeelden: enerzijds de jonge, frisse en onschuldige imago‘s, anderzijds de decadentie, de duistere kanten van het leven en de vergane glorie.

Ruud van der Peijl begon in 1997 met fotograferen, naast zijn beroep als stylist. Zijn werk in de mode en zijn fotografie zijn verbonden door de fascinatie voor het complexe rollenspel van identiteit: het spanningsveld tussen beeld en zelfbeeld, tussen ideaal en werkelijkheid. Na eerdere presentaties in Stedelijk Museum Amsterdam, Modehuis Amelisweerd en Centraal Museum Utrecht had Ruud in 2005 zijn eerste solo-expositie ‘Rude Portraits of State‘ in het Fotomuseum Den Haag. Zijn meest recente fotografieproject World Without Women (de titel refereert aan Helmut Newton‘s boek World Without Men uit 1985), is een serie portretten van jongens en mannen die de grenzen van het masculiene opzoekt door vrouwelijkheid, tragiek, kwetsbaarheid en vergankelijkheid bloot te leggen.

De beelden, tekeningen en installaties van Silvia B. onderzoeken de grensgebieden van ons concept van schoonheid, hoe wij ethische oordelen verbinden aan esthetische. De omkering van betekenissen en het kaatsen van oordelen kenmerken het werk van Silvia B. dat bol staat van verwijzingen naar zowel klassieken als sprookjes en kunstgeschiedenis als naar meer eigentijdse gegevens als vechtsport, straatcultuur en kermis. Haar ambigue personages zijn gevangen tussen verschillende leeftijden, geslachten, culturen of imago‘s, tussen mens en pop en tussen mens en dier. Haar werk is getoond in verschillende groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland, het Stedelijk Museum in Schiedam en Museum Boijmans van Beuningen. Eerdere solo‘s waren behalve bij Galerie RONMANDOS, o.a. bij het CBK in Groningen en het 5-MM in Eindhoven. De nieuwe serie beelden is een vervolg op haar recente solo Les Beaux & Les plus Beaux (2008-2009) in het GEM in Den Haag.Ruud van der Peijl, Jona
Ruud van der Peijl, Jona (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)


5 september 2009 - 10 oktober 2009

Ron Mandos
Prinsengracht 282
1016 HJ Amsterdam
020-2307036
info@ronmandos.nl
www.ronmandos.nl
@ronmandos (twitter)

Er is werk te zien van
Ruud van der Peijl
Silvia B

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Black Album / White Cube
18 maart 2020 - 20 september 2020 (gesloten t/m 31 mei), Rotterdam
Black Album / White Cube
De Migrant
22 februari 2020 - 21 juni 2020 (gesloten t/m 31 mei), Rotterdam
De Migrant
Face It
1 juni 2020 - 12 juli 2020, Hilversum
Face It

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl