Museum of Humanity

Bevrijdingsdag heeft dit jaar bij Artzaanstad op het Hembrugterrein in Zaandam een speciaal tintje. Zaterdag 5 mei om 15:00 uur opent voormalig commandant der Strijdkrachten, generaal b.d. Tom Middendorp, de eerste expositie van het project Museum of Humanity van documentair fotograaf Ruben Timman.

Ruben Timman, Melek, Museum of Humanity
Ruben Timman, Melek, Museum of Humanity (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Ruben Timman portretteerde talloze mensen in al hun eigenheid en kwetsbaarheid in veelal door oorlog of rampen getroffen gebieden in de hele wereld. De portretten tonen de mensheid in al zijn rauwheid, verdriet en uitzichtloosheid, maar tegelijkertijd laten zij schoonheid, waardigheid en hoop zien. Natasja Rikken van Artzaanstad: 'Tijdens de expositie laat Ruben een selectie portretten zien die een verpletterende indruk op je zullen maken. De portretten worden bij ons voor het eerst geëxposeerd en zijn een voorproefje van het uiteindelijke Museum of Humanity dat Ruben Timman graag wil realiseren'.Het Museum of Humanity is het resultaat van een levensechte droom die de fotograaf jaren geleden had tijdens een werktrip naar Vietnam. In deze droom werd hij rondgeleid door het Museum der Mensheid, een oud, vies en kapot gebouw met portretten van mensen uit de hele wereld. Ruben Timman vertelt hierover: 'Ik werd er rondgeleid door Kofi Annan en was hevig verontwaardigd over het vervallen museum, was dit nu hoe de intense schoonheid van de mensheid werd getoond? De droom bleef continu door mijn hoofd spoken'. De fotograaf startte met het project Humanity: het op een waardige manier portretteren van mensen over de hele wereld. 'Ik ben ervan overtuigd dat elk mens het waard is om op een waardige manier in beeld te worden gebracht', aldus Ruben Timman. Grote droom van de fotograaf is om van zijn project uiteindelijk een echt Museum der Mensheid te realiseren, precies als in zijn droom.

Ruben Timman (1963) is getrouwd met Vera en hij is vader van drie zoons. In 1989 besluit hij het roer van zijn leven om te gooien en fotograaf te worden. Dat gebeurt tijdens zijn werk als verpleegkundige in een Cambodjaans vluchtelingenkamp voor de Verenigde Naties. Sinds 1999 werkt Ruben Timman als freelance fotograaf voor non-profitorganisaties, magazines, dagbladen en de overheid. Zijn werk wordt gebruikt in campagnes en meerjarige projecten. Met commerciële opdrachten financiert hij zijn ideële projecten en zijn reizen naar landen waar hij op eigen initiatief leed en onrecht in beeld brengt. Hij maakte bijvoorbeeld reportages in een vluchtelingenkamp voor jezidi's in Irak, in de Jungle van Calais in Frankrijk en op een ziekenhuisschip in Madagaskar. Ruben Timman werkt vanuit zijn studio op het Hembrugterrein in Zaandam in Magazijn 14.

De expositie is te zien van 5 mei t/m 9 juni en is tevens geopend tijdens het Artzaanstad Event, de driedaagse kunstbeurs van Artzaanstad van 25 t/m 27 mei. Ruben Timman is persoonlijk aanwezig op de opening van de expositie om over zijn project te vertellen en werkt op zaterdag 26 mei live aan zijn project om de mensheid vast te leggen door bezoekers te portretteren.

5 mei 2018 - 9 juni 2018

ArtZaanstad
Grote Hulzen 11
1505 RH Zaandam
075-6141210
info@artzaanstad.nl
www.artzaanstad.nl
@Artzaanstad (twitter)
Het Kunstcentrum is geopend dinsdag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur.

Er is werk te zien van
Ruben Timman

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Works in Color
10 april 2020 - 13 september 2020, Amsterdam
Works in Color
Black Album / White Cube
20 juni 2020 - 10 januari 2021, Rotterdam
Black Album / White Cube
Candid
4 april 2020 - 20 september 2020, Den Haag
Candid

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl