Post/Delete, het perfecte plaatje

Jongeren laten op de sociale media vooral een perfect plaatje van zichzelf zien. Wat is het effect daarvan? En bestaat perfectie? Daarover gaat de tentoonstelling Post/Delete, het perfecte plaatje in het Stedelijk Museum Schiedam. De presentatie is een initiatief van twee leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Schiedam en geeft een inkijkje in de belevingswereld en het online-gebruik van jongeren. Er zijn kunstwerken, vlogs, posted/deleted foto's, een wedstrijd en verschillende Instagram-projecten.

Mieke Lindeman, Isa & Lisa

Mieke Lindeman, Isa & Lisa (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Nee heb je
Post/Delete is de eerste tentoonstelling van het project Mijn Schiedam, waarbij het museum samenwerkt met Schiedammers die zelf het initiatief nemen. Vanuit de gedachte 'nee heb je, ja kun je krijgen', benaderden Isa de Looff en Lisa Wieriks zelf het museum. Of het museum misschien misschien een tentoonstelling kon maken in het verlengde van hun profielwerkstuk over het zelfbeeld van jongeren en de invloed van sociale media daarop.Naar jezelf kijken
Vergeleken met vroeger kijken jongeren van nu door het gebruik van de sociale media ontzettend veel naar zichzelf. Vloggers en influencers doen dat soms wel uren per dag, niet alleen tijdens het filmen en fotograferen, maar ook bij het bewerken en editten van het materiaal. Wat doet dat met het zelfbeeld? Bezoekers kunnen dat zelf ervaren bij de spiegel-installatie aan het begin van de tentoonstelling. Het is de plek voor bloggers en influencers.

Het perfecte meisje
Achter elke perfecte foto op Instagram zitten een reeks mislukte exemplaren. De tentoonstelling laat zien welke wel en niet zijn gepost. Er is ook werk van kunstenaars die zich bezighouden met het perfecte plaatje. Zo maakt het Instagramaccount van Lil Miquela deel uit van de tentoonstelling. Internationaal heeft zij zo'n anderhalf miljoen volgers. Lil Miquela is perfect: mooi, grappig, slim. Ze is alleen geen echt persoon, maar een virtueel personage.

Allemaal dezelfde meisjes
Post/Delete bevat ook werk uit de collectie van het museum, dat de initiatiefneemster van commentaar voorzagen. Bij het werk van Andrei Roiter met een peinzende man op een wereldbol noteerden ze: 'Hier leg je de link met het onderwerp, dit is leven op een eiland'. En bij de fotoserie Exactitudes met vrijwel identiek geklede meisjes van fotograaf Ari Versluis en styliste Ellie Uyttenbroek: 'Wij zouden hier zo een hele serie aan toe kunnen voegen van meisjes op onze school, die zien er ook allemaal hetzelfde uit.'

Doe mee
Isa en Lisa vinden het belangrijk dat de tentoonstelling aan het denken zet, maar ze willen ook graag dat het publiek in actie komt. Ze organiseren daarom een uitgebreid programma van activiteiten en roepen in de tentoonstelling zelf ook mensen op een foto te maken en te posten.

16 maart 2019 - 16 juni 2019

Stedelijk Museum Schiedam
Hoogstraat 112-114
3111 HL Schiedam
010-2463666
info@stedelijkmuseumschiedam.nl
www.stedelijkmuseumschiedam.nl
@SMSCHDM (twitter)
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur. Het museum is gesloten op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag.

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

The Lobby Experience
, online expositie
The Lobby Experience
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
4 juli 2020 - 20 september 2020, Groningen
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl