Photo to Fashion

Voor de tentoonstelling Photo to Fashion zijn het Nederlands Fotomuseum en de Nederlandse modeontwerper Mattijs van Bergen een bijzondere culturele samenwerking aangegaan.

Wendelien Daan, Cas’s Lilies Skirt, ontwerp Mattijs van Bergen (foto Cas Oorthuys, collectie Nederlands Fotomuseum)
Wendelien Daan, Cas’s Lilies Skirt, ontwerp Mattijs van Bergen (foto Cas Oorthuys, collectie Nederlands Fotomuseum) (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Geïnspireerd op de iconische zwart/wit fotografie uit de museumcollectie van onder andere Ed van der Elsken, Aart Klein, Richard Tepe en Nico Jesse, ontwerpt Van Bergen een nieuwe modecollectie. Zoekend naar een spannende combinatie tussen beeld, ontwerp, materiaal en techniek geeft Van Bergen de foto’s in zijn ontwerpen een nieuwe dimensie.De modecollectie wordt in opdracht van het Nederlands Fotomuseum door de Nederlandse modefotografen Sacha van Dorssen, Wendelien Daan en het duo Petrovsky & Ramone vastgelegd. De modefoto’s worden samen met de ontwerpen tentoongesteld. De tentoonstelling is ontworpen door de toonaangevende vormgever en lichtontwerper Theun Mosk in samenwerking met Jos Blom.

Photo to Fashion
‘Het voelt letterlijk als schatgraven, het zoeken naar juiste foto’s voor deze collectie. Steeds weer ontdekte ik nieuwe foto’s die mij inspireren.’ Van Bergen is zijn zoektocht gestart bij fotografen van wie hij het werk al kende, zoals Ed van der Elsken, om vervolgens uit te komen bij voor hem nog onbekende fotografen. Het werk van Martien Coppens en Richard Tepe waren voor hem ontdekkingen. ‘Coppens, die ik helemaal niet kende, heeft de gehele twintigste eeuw vastgelegd. En de gedetailleerde weergave van bloemen in Tepes werk leent zich bijzonder goed voor subtiele motieven.’

Van Bergen kijkt met het oog van een modeontwerper naar de fotocollectie. Soms wordt hij geraakt door de gehele compositie, zoals de foto van Nico Jesse van de actrice Rosanna Schiaffino. Deze en drie andere portretten gebruikt hij vrij letterlijk in zijn ontwerpen. Maar nog vaker is het een detail uit de foto dat hem inspireert, zoals een foto van Aart Klein van bouwwerkzaamheden. ‘In de abstracte weergave van de bouw van een dam zie ik direct een prachtig patroon voor één van mijn jurken.’ Ditzelfde effect ontstaat bij het geselecteerde werk van Bernhard F. Eilers. Foto’s van schelpen weet Van Bergen zo te rangschikken dat er een bijzonder patroon ontstaat.

Niet alleen de fotografie is voor Van Bergen een nieuw element binnen zijn ontwerppraktijk, ook het uitsluitend werken in de tonen zwart en wit is voor hem onbekend terrein. ‘Kleur vormt tot nu toe altijd het uitgangspunt van mijn collecties. Ik merk dat het werken in zwart/wit mij dwingt om anders te kijken en te ontwerpen. Grijzen zijn nu de kleurschakeringen waarmee ik werk.’

Modefotografie
De nieuwe collectie van Van Bergen wordt door drie hedendaagse Nederlandse modefotografen vastgelegd, iedere fotograaf in haar eigen stijl. Uitgenodigd zijn Sacha van Dorssen, Wendelien Daan en het duo Petrovsky & Ramone. Sacha van Dorssen woont al ruim veertig jaar in Parijs en heeft onder andere voor ELLE, Marie-Claire en met grote modeontwerpers als Yves Saint Laurent gewerkt. Wendelien Daan werkt onder meer voor Harpers Bazaar NL & Arabia, Elle NL en Vogue NL. Ze creëert een wereld waarin mensen en gewone objecten vervreemdend overkomen. Petrovsky & Ramone is een vernieuwend duo dat realisme en fantasie op een verrassende wijze met elkaar verbindt. Ook hun werk wordt regelmatig gepubliceerd in internationale modemagazines.

Mattijs van Bergen
Na het afronden van zijn Master aan Central Saint Martins in Londen in 2008 lanceert Mattijs van Bergen (1980) zijn modelabel MATTIJS. Daarvoor volgde hij een bachelor fashion design aan ArtEZ in Arnhem. Mattijs’ werk wordt gekenmerkt door een rijke mix van kleuren, texturen en prints. In zijn creatieve ambacht werkt hij aan een heldere eigen vormentaal waar onder andere plissés kenmerkend zijn. In 2012 heeft Van Bergen de prestigieuze Dutch Fashion Award en de International Fashion Incubator Award gewonnen. Begin 2015 heeft Van Bergen het besluit genomen zich te richten op het aangaan van creatieve en culturele samenwerking.

Zwart/Wit programma
Dit najaar staat de programmering van het Nederlands Fotomuseum met de tentoonstellingen Horst P. Horst en Mattijs van Bergen in het teken van fotografie en fashion. Hiermee sluit het Nederlands Fotomuseum het interdisciplinaire programma ZWART/WIT af, waarin crossovers worden gemaakt tussen fotografie en andere culturele disciplines. Voor het museum is het thema ‘zwart’ de aanleiding om voor de eerste keer sinds haar oprichting uitgebreid aandacht te besteden aan de modefotografie en mode vanuit een interdisciplinair, historisch en hedendaags perspectief.

26 september 2015 - 10 januari 2016

Nederlands Fotomuseum
Wilhelminakade 332
3072 AR Rotterdam
010-2030405
info@nederlandsfotomuseum.nl
www.nederlandsfotomuseum.nl
@NL_Fotomuseum (twitter)
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Sacha van Dorssen
Wendelien Daan
Petrovsky & Ramone

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Afropean Express: Travels in Black Europe
10 oktober 2020 - 11 november 2020, Amsterdam
Afropean Express: Travels in Black Europe
Blauwdrukken van Nederlandse Wieren
16 oktober 2020 - 22 november 2020, Rotterdam
Blauwdrukken van Nederlandse Wieren
Mukayu
1 oktober 2020 - 21 november 2020, Amsterdam
Mukayu
Translations
3 oktober 2020 - 6 december 2020, Rotterdam
Translations

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl