The Dynamics of Dust

In The Dynamics of Dust documenteert Philippe Dudouit de nieuwe relaties die de verschillende inheemse en van oudsher nomadische bewoners van de Sahel-Sahara regio gevormd hebben met een gebied dat ze niet langer vrijelijk - of veilig - kunnen doorkruisen. De regio, een voormalig toeristenparadijs, is nu officieel verboden terrein voor buitenlanders vanwege een aantrekkende ontvoeringsindustrie. Dit heeft de toch al nijpende economische situatie nog erger gemaakt: grote delen van de bevolking verloren een inkomen dat essentieel was voor hun levensonderhoud.

Philippe Dudouit, High Council for the Unity in Azawad-strijder, Kidal, Noord-Mali, 2016
Philippe Dudouit, High Council for the Unity in Azawad-strijder, Kidal, Noord-Mali, 2016 (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Op het eerste gezicht lijken de problemen in dit gebied dit te wijten aan de opkomst van islamitisch terrorisme, maar een nadere blik onthult een realiteit die veel complexer is. De regio moet het hoofd bieden aan een gevaarlijke cocktail van onderontwikkeling, armoede en staatsfalen. De nieuwe, transnationale machtsconstellatie wordt bepaald door bewapende islamisten, mensenhandelaars, drugs- en wapensmokkelaars, naast internationale belangen om olie-, goud- en uranium-mijnbouwrechten. Het ontbreken van een politieke visie voor de toekomst van de regio, in combinatie met toenemende woestijnvorming als gevolg van klimaatverandering, vormt een scenario waarin een gedoemde generatie opgroeit.Het werk van Philippe is gebaseerd op historische, geopolitieke en cartografische documentatie, onderzoek en analyse. The Dynamics of Dust is een fotografische langetermijnstudie naar de sociaal-politieke evolutie van de Sahel-Saharische zone.

Noorderlicht presenteert de expositie voorafgaand aan de lancering van het gelijknamige boek van Philippe door uitgeverij Patrick Frey. De tentoonstelling omvat naast fotografie ook GoPro-opnames, Toeareg-muziekvideo's, een hommage aan de alomtegenwoordige Toyota Hilux-pick-up en een blik op woestijnmode. Curator is Hester Keijser, die sinds 2011 samenwerkt met Philippe Dudouit.

De opening van de expositie is vrijdag 7 juni om 17.00 uur. Op de opening wordt Philippe Dudouit geïnterviewd door Hester Keijser.

8 juni 2019 - 25 augustus 2019

Noorderlicht Fotogalerie
Akerkhof 12
9711 JB Groningen
050-3182227
info@noorderlicht.com
www.noorderlicht.com
@Noorderlicht_NL (twitter)
De galerie is geopend woensdag t/m zondag van 12.00-18.00 uur.

Er is werk te zien van
Philippe Dudouit

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Black Album / White Cube
18 maart 2020 - 20 september 2020 (gesloten t/m 31 mei), Rotterdam
Black Album / White Cube
De Migrant
22 februari 2020 - 21 juni 2020 (gesloten t/m 31 mei), Rotterdam
De Migrant
Face It
1 juni 2020 - 12 juli 2020, Hilversum
Face It

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl