Y'all Better Quiet Down

In mei en juni dit jaar reisden JeanPaul Paula en Florian Joahn af naar Brazilië om er de São Paulo LGBTQ Pride Parade 2018 en het uit Amsterdam afkomstige Milkshake Festival mee te maken.

Florian Joahn & JeanPaul Paula, Slim, Sao Paulo, 2018
Florian Joahn & JeanPaul Paula, Slim, Sao Paulo, 2018

LGBTQ is een van oorsprong Engelse afkorting die staat voor lesbian, gay, bisexual, transgender, queer. Hoewel de São Paulo Pride de grootste gay pride parade ter wereld is, bleek uit recentelijk onderzoek dat vorig jaar het aantal doden van LGBTQ-personen als gevolg van geweld in Brazilië een piek had bereikt. In 2017 stierven tenminste 445 LGBTQ-Brazilianen als slachtoffers van homofobie, volgens de LGBTQ-mensenrechtenbeweging Grupo Gay da Bahia.Paula en Joahn ontmoetten verschillende mensen uit de LGBTQ-gemeenschap in São Paulo, die zij stileerden en fotografeerden op het dak van het appartement waar ze verbleven, midden in de stad. De resulterende portretten laten vooral hun kracht en unieke zelfexpressie zien; volgens JeanPaul Paula hadden deze mensen nauwelijks styling nodig.

De portretten die het duo maakte in de setting van São Paulo zijn gecombineerd met studioportretten van zowel toonaangevende LGBTQ-performers zoals Richie Shazam Khan en Linn da Quebrada, als ook inspirerende naasten uit hun directe omgeving. Eén portret, van dragqueen TAYCE in een bontjas met een bloementooi, is een ode aan Marsha P. Johnson (1945-1992, VS). Zij was een Amerikaanse LGBTQ-rechtenactiviste, drag queen en transgender die aan de wieg heeft gestaan van de eerste gay pride parades in 1970.

De titel van de tentoonstelling, Y'all Better Quiet Down, is een citaat van Johnsons' mede-activiste, drag queen en transgender Sylvia Rivera (1951-2002, VS). Ze was één van de oprichters van de Gay Liberation Front en de Gay Activist Alliance. Samen met Marsha P. Johnson richtte Sylvia Rivera de Street Transvestite Action Revolutionaries (STAR) op, een groep die jonge, dakloze drag queens en transgenders opving en hielp. Tijdens de New York City's Christopher Street Liberation Day Rally in 1973 sprak zij het publiek aan met 'Y'all better quiet down!' nadat ze werd uitgejoeld. Tijdens haar speech sprak ze zich vervolgens fel uit over het feit dat ze zich had ingezet voor homorechten, maar dat de meest gemarginaliseerde groep, namelijk de transgendermensen, nu in de steek gelaten werden door de homogemeenschap.

JeanPaul Paula en Florian Joahn maken met hun werk duidelijk dat Pride meer is dan een feestelijke parade, maar nog steeds een wereldwijde strijd symboliseert voor gelijke rechten voor iedereen, ongeacht gender, seksuele voorkeur of uiting van sekse en identiteit.

JeanPaul Paula (1986, Curaçao) en Florian Joahn (1990, Duitsland) werken regelmatig samen als creatief duo. In 2017 was hun gezamenlijke project This. My Body. onderdeel van de groepstentoonstelling Magical Mystery Tour in Kunstlinie Almere Flevoland (KAF).

27 juli 2018 - 12 augustus 2018

Foam
Keizersgracht 609
1017 DS Amsterdam
020-5516500
info@foam.org
www.foam.org
@foam_amsterdam (twitter)
Het museum is dagelijks geopend van 10.00-18.00 uur en op donderdag en vrijdag van 10.00-21.00 uur.

Er is werk te zien van
JeanPaul Paula
Florian Joahn

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Strand in de Stad
15 juli 2019 - 9 augustus 2019, Den Haag
Strand in de Stad
Bloemstillevens
7 juli 2019 - 30 september 2019, Delft
Bloemstillevens
Animalia & El Malecón, Cuba
29 juni 2019 - 17 augustus 2019, Amsterdam
Animalia & El Malecón, Cuba
Welkom in de kleurrijke wereld van Ed van der Elsken (rondleiding)
5 juli 2019, Rotterdam
Welkom in de kleurrijke wereld van Ed van der Elsken (rondleiding)

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl