Onderweg

Voor de tentoonstelling Onderweg is uit de grootste fotocollectie van Nederland een selectie gemaakt van 235 originele afdrukken uit de afgelopen 150 jaar van bekende Nederlandse fotografen zoals Cas Oorthuys, Ed van der Elsken, Eddy Posthuma de Boer en buitenlandse fotografen als Henri Cartier-Bresson en Robert Capa.

Eddy Posthuma de Boer, Bij het Rode Plein, Moskou 1960, collectie Nationaal Archief
Eddy Posthuma de Boer, Bij het Rode Plein, Moskou 1960, collectie Nationaal Archief

Kort na de uitvinding van de fotografie in 1839 kan er meer gereisd worden door de ontwikkeling van nieuwe transportmiddelen. Om de groeiende groep reizigers en toeristen te kunnen bedienen openen fotografen studio's in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en andere populaire plaatsen. De foto's die zij maken worden als souvenir verkocht. Vanaf 1900 neemt het aantal reizigers dat zelf fotografeert toe dankzij kleinere camera's die op de markt komen.Ook voor professionele fotografen wordt het werken onderweg gemakkelijker. Onontdekte delen van de wereld worden in beeld gebracht zoals het onherbergzame en koude Antarctica. Het Nationaal Archief toont zeventien originele afdrukken van foto's die de fotograaf Herbert G. Ponting tijdens de expeditie van Robert Falcon Scott (1910-1911) maakte van dit gebied.

Vanaf de jaren '20 van de vorige eeuw leggen fotografen veranderende samenlevingen vast en krijgt de fotografie een meer documenterend karakter en ontwikkelt zich tot reportagefotografie. Zo zijn er in de tentoonstelling indringende opnames te zien van Willem van de Poll uit 1934 van de oude Joodse wijk in Warschau die een aantal jaren later verwoest wordt door de nazi's. Cas Oorthuys brengt in 1947 de Indonesische staat in wording in beeld. Van de grote Magnum-fotograaf Robert Capa worden originele afdrukken getoond van foto's die hij in 1947 tijdens zijn reis met John Steinbeck in Rusland maakte. Van collega Magnum-fotograaf, Henri Cartier-Bresson, zijn foto's uit Rusland en China te bezichtigen.

De nestor van de Nederlandse reisfotografie, Eddy Posthuma de Boer is vertegenwoordigd met werk uit Moskou, gemaakt in 1960 tijdens de Koude Oorlog. Het werken in de communistische Sovjet-Unie was in deze periode nog heel lastig. Posthuma de Boer, die in meer dan tachtig landen heeft gewerkt, is langer dan 50 jaar actief als fotograaf.

Als primeur laat het Nationaal Archief niet eerder getoonde, onlangs opgedoken, kleurendia's van Luc Timmers zien, een van de pioniers van de kleurenfotografie uit eind jaren '30. Van Dolf Toussaint, die vooral bekend is geworden als parlementair fotograaf, is een onbekende, late serie foto's van het veranderende Shanghai (1992-1993) te zien. En uit het recent verworven archief van Rob Mieremet worden foto's uit India en Egypte tentoongesteld (jaren 1970-80).

Er is in de tentoonstelling ook een speciaal ontworpen photowall te zien voor alle publieksfoto's van de door het Nationaal Archief uitgeschreven fotowedstrijd #terugkijken. Acteur en fotograaf Thom Hoffman en fotograaf Gerard Wessel hebben de foto's bekeken en de drie beste foto's gekozen die een speciale prijs krijgen.

Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie uitgegeven door Librero. Te koop voor 9,95 euro in de boekhandel, het Nationaal Archief en diverse museumwinkels.

8 september 2016 - 8 januari 2017

Nationaal Archief
Prins Willem-Alexanderhof 20
2595 BE Den Haag
070-3315400
info@nationaalarchief.nl
www.nationaalarchief.nl
@gahetNA (twitter)
Het Nationaal Archief is geopend dinsdag van 10.00-21.00 uur, woensdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur en zaterdag en zondag van 11.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Cas Oorthuys
Ed van der Elsken
Eddy Posthuma de Boer
Henri Cartier-Bresson
Robert Capa
en vele anderen

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Naar Huis? / Coming Home?
3 december 2020 - 3 januari 2021, Amersfoort
Naar Huis? / Coming Home?
Mukayu
1 december 2020 - 17 januari 2021, Antwerpen
Mukayu
Fotomonument Srebrenica
21 november 2020 - 14 januari 2021, Vijfhuizen
Fotomonument Srebrenica

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl