Naakt of bloot?

Naakt of bloot, wat is eigenlijk het verschil? Bij het kijken naar kunst blijkt er een subtiele scheidslijn te zijn tussen deze twee begrippen. De term bloot betekent 'zonder kleren zijn', een toestand die vaak samengaat met een gevoel van schaamte, zowel voor degene die kijkt als voor degene naar wie wordt gekeken. Naakt verwijst juist naar een natuurlijke of artistieke vorm van naaktheid die niet tot verlegenheid stemt.

Carla van de Puttelaar, Galateas
Carla van de Puttelaar, Galateas

Museum Jan Cunen roept de vraag op of de kijk op naakt tussen pakweg 1875 en 1925 eigenlijk wel zo anders is dan tegenwoordig. In de media worden we voortdurend geconfronteerd met bloot, terwijl de omgang daarmee een stuk gevoeliger ligt dan enkele decennia geleden. Terwijl het internet tot in extremen toegang geeft tot alle vormen van bloot, wordt een vrouwentepel stelselmatig verwijderd van social media. Facebook en Instagram verwijderen afbeeldingen van blote lichamen, want deze zouden suggestief en seksueel getint zijn. Een tendens die raakvlakken heeft met de dubbele moraal in de late negentiende eeuw: enerzijds werd de samenleving destijds gekenmerkt door kuisheid en preutsheid.3 februari 2019 - 19 mei 2019

Museum Jan Cunen
Molenstraat 65
5341 GC Oss
0412-798000
info@museumjancunen.nl
www.museumjancunen.nl
@museumjancunen (twitter)
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur. Het museum is open op 2e paasdag en 2e kerstdag en gesloten op Koningsdag, 2e Pinksterdag, 1e kerstdag, oudjaarsdag en nieuwjaarsdag.

Er is werk te zien van
Carla van de Puttelaar
en anderen

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Head (of a Woman)
22 juni 2019 - 20 juli 2019, Amsterdam
Head (of a Woman)
The Dynamics of Dust
8 juni 2019 - 25 augustus 2019, Groningen
The Dynamics of Dust
Jubileumtentoonstelling FC'59 Delft
21 juni 2019 - 13 september 2019, Delft
Jubileumtentoonstelling FC'59 Delft

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl