My City Drifts

De persoonlijke stad staat centraal in mei en juni 2012 in Retort Art Space. Vijf fotografen: Paul Bogaers, Ilse Leenders, Jan Dirk van der Burg, Sipke Visser en Jaap Scheeren, bieden elk een eigen perspectief op de stad in een groepstentoonstelling die plaatsvindt tijdens het internationale fotofestival GRID.

Stadsplanner Cornelis van Eesteren heeft grote invloed gehad op de stad Amsterdam door zijn uitbreidingsplannen, maar hoeveel verhoudt die geplande stad zich eigenlijk tot de persoonlijke stad? Stadsplanning en de groei van de stadsbevolking hebben invloed op het uiterlijk van de stad en het gebruik ervan. De individuele stadsbewoner heeft echter ook invloed op de stedelijke omgeving door deze een persoonlijke invulling te geven of in de manier waarop hij deze beleeft. Door de stad lopend ervaart iedereen dezelfde omgeving compleet anders. Een toerist houdt de kaart op de kop en vinkt af in de reisgids. Een kantoorbediende neemt elke dag dezelfde route naar zijn werk. Weer een ander kiest juist de ongebade paden. Zo zijn er tal van ingredienten die een stad tot een persoonlijk domein maken.

De persoonlijke ruimte binnen de gereguleerde stad wordt door de wetenschapper Michel de Certeau in zijn essay Walking in de City omschreven als ‘spatial practices’. Certeau beschrijft de stad als een concept dat is bedacht door stadsplanners, maar tegelijkertijd ziet hij deze van bovenaf opgelegde orde als een grid met vele mazen waarin de gebruikers zelf hun eigen plan kunnen trekken. Het werk van Jan Dirk van der Burg laat dit gegeven mooi zien. In Retort presenteert hij zijn doorlopende onderzoek en documentie van de burgelijke drift tot het maken van eigen, kortere, wandelpaden naast de bestaande paden, de zogenaamde olifantenpaadjes. Jaap Scheeren onderzocht en herinterpreteerde de bijzondere gewoontes en gebruiken van de inwoners van Shanghai. In de foto’s van Ilse Leenders vormt de stad Tokyo een decor en een catalysator van het imaginaire: wonderlijke ensceneringen zijn het resultaat van een onderzoek waarin de historie van de stad en het dagelijksleven samen komen. Paul Bogaers biedt in zijn foto’s een poetische blik op stedelijke details en het alledaagse, dat waar we in de stad wellicht aan voorbij zouden lopen verworden in zijn foto's juist tot belangwekkende plekken en beelden. Sipke Visser biedt vooral een heel persoonlijke blik op de stad Londen door zijn onderzoek naar deze stad als een fotodagboek te presenteren.

My City Drifts is een samenwerking van curator Nanette Kraaikamp en gastcurator Lotte Rijkes. De tentoonstelling vormt een onafhankelijk onderdeel van de GRID-bi nnale: een internationale biënnale voor fotografie.

Retort Art Space is geopend donderdag t/m zondag van 12.00-18.00 uur.Sipke Visser
Sipke Visser (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)


19 mei 2012 - 1 juli 2012

Retort Art Space
Aalsmeerweg 103
1059 AG Amsterdam
020-6694669
info@retortproject.nl
@RetortArtSpace (twitter)

Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Paul Bogaers
Ilse Leenders
Jan-Dirk van der Burg
Sipke Visser
Jaap Scheeren

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Naar Huis? / Coming Home?
3 december 2020 - 3 januari 2021, Amersfoort
Naar Huis? / Coming Home?
Mukayu
1 december 2020 - 17 januari 2021, Antwerpen
Mukayu
Fotomonument Srebrenica
21 november 2020 - 14 januari 2021, Vijfhuizen
Fotomonument Srebrenica

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl