Door het oog van de loods

Al sinds 1994 wordt in het Zee- en Havenmuseum in IJmuiden een beeld geschetst van historische en hedendaagse maritieme activiteiten en de sociaal-economische ontwikkeling in de IJmond. Ook het werk van het Loodswezen Regio Amsterdam-IJmond neemt hier een belangrijke plaats in. Reden voor het museum om het werk van de loodsen extra onder de aandacht te brengen.

De expositie ‘Door het oog van de loods‘ geeft een beeld van de registerloods, die 24 uur per dag en 365 dagen per jaar klaar staat om kapiteins van adviezen te voorzien. Het werk van deze unieke beroepsgroep is op prachtige wijze vastgelegd door Mirjam Terpstra. Zij maakte tientallen loodsreizen mee als fotografe. Zij keek met haar lens ‘door het oog van de loods‘ hoe de zeeschepen de havens van IJmuiden, Beverwijk, Zaandam en Amsterdam in en uit werden gevaren. Een taak die bij wet aan het loodswezen is opgedragen om ervoor te zorgen dat dit op een veilige en vlotte manier gebeurt. De loods doet dat niet alleen. In een team werkt hij samen met de verkeersdienst, sleepdiensten, vletterlieden en cargadoors, douane en marechaussee.

Mirjam Terpstra kreeg belangstelling voor fotografie tijdens haar reizen. Zij is geboeid door mensen, landschappen en architectuur. Spontane portretten en rapportagefotografie karakteriseren haar werk. Bij het maken van foto‘s spelen intuïtie en gevoel een grote rol. Maatschappelijke thema‘s als armoede, tradities en tegenstellingen spreken haar bijzonder aan. De laatste jaren heeft zij zich toegelegd op de maritieme fotografie. In 2007 behaalde zij de eerste prijs bij de fotowedstrijd ‘De haven werkt‘ georganiseerd door Het Parool en de Haven Amsterdam ter gelegenheid van de Open Haven- en Industriedag.

Bij de expositie is in samenwerking met het Loodswezen Regio-Amsterdam-IJmond een gelijknamig boek uitgegeven. Dit boek is te verkrijgen in het museum.

De expositie wordt op 16 april 2009 om 16.00 uur geopend in de Loods- en reddingswezenzaal van het museum door Willem Bentinck, regiovoorzitter Loodswezen Amsterdam-IJmond.

Openingstijden van de expositie zijn woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.Mirjam Terpstra
Mirjam Terpstra


16 april 2009 - 27 augustus 2009

IJmuider Zee- en Havenmuseum
Havenkade 55
1973 AK IJmuiden
0255-538007
info@zeehavenmuseum.nl

Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Mirjam Terpstra

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Living Alone (Together)
Uitgesteld, Eindhoven
Living Alone (Together)
Mukayu
1 oktober 2020 - 21 november 2020, Amsterdam
Mukayu
Translations
3 oktober 2020 - 6 december 2020, Rotterdam
Translations
Willem Diepraam, 50 jaar fotografie
9 oktober 2020 - 10 januari 2021, Amsterdam
Willem Diepraam, 50 jaar fotografie

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl