Mediavrouwen

De wereld van beeld en geluid lijkt misschien een mannenwereld, maar niets is minder waar. Als we ons vizier richten op de vrouwelijke pioniers, blijkt de mediawereld voor een belangrijk deel door vrouwen te zijn uitgedacht en vormgegeven. De tentoonstelling Mediavrouwen brengt 30 pioniers samen en laat zien wat vrouwen voor de emancipatie van de mediakunst en -cultuur hebben betekend. Een expositie met herkenbare, soms onverwachte en inspirerende verhalen: een ode aan deze pioniers.

Pim van Boesschoten, Eva Jinek
Pim van Boesschoten, Eva Jinek (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Niet eerder is op deze manier een terugblik gegeven op de actieve rol die vrouwen hebben gespeeld. Van fotografie, documentaire film en radio tot televisie, videokunst en online. In de wereld van de radio en televisie was de rol van de vrouw in het begin misschien nog wat traditioneel, maar dat veranderde in de jaren zestig. Radio- en TV pioniers als Mies Bouwman en Sonja Barend, maar ook Hanneke Groenteman, Linda de Mol en Sophie Hilbrand worden besproken. 'Het is een mix aan historische en hedendaagse pioniers,' aldus Van Breugel. 'Want ook in de huidige tijd kennen we belangrijke mediavrouwen, bijvoorbeeld de fotograaf Vivianne Sassen en videokunstenaar Wendelien von Oldenburgh. Soms omdat ze als eerste met een bepaald medium actief waren of een doorbraak veroorzaakten met een nieuwe toepassing.'De expositie Mediavrouwen is een samenwerking van Museum Hilversum en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. 'We zijn trots om via deze prachtige tentoonstelling een eerbetoon aan enkele van de grootste vrouwelijke makers in de Nederlandse mediageschiedenis te brengen', aldus Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur Beeld en Geluid. 'Het is een mooie aftrap van onze samenwerking.' De twee Hilversumse musea hebben een strategische samenwerking. Naast programmatische afstemming organiseren ze één keer per jaar een gemeenschappelijke tentoonstelling met als doel om bezoekers te inspireren met mediakunst- en cultuur en maatschappelijk relevante thema’s te bespreken. Hiermee willen ze ook de positie van Mediastad Hilversum in cultureel-economisch opzicht versterken.

28 september 2019 - 31 december 2019

Museum Hilversum
Kerkbrink 6
1211 BX Hilversum
035-6292826
info@museumhilversum.nl
www.museumhilversum.nl
@museumhilversum (twitter)
Het museum is geopend maandag t/m zondag van 11.00-17.00 uur en op donderdag van 11.00-21.00 uur. Elke woensdag is de toegang tot het museum gratis.

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

The Lobby Experience
, online expositie
The Lobby Experience
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
4 juli 2020 - 20 september 2020, Groningen
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl