The Magic Tree

The Ravestijn Gallery presenteert van 16 januari t/m 27 februari 2016 The Magic Tree een selectie uit het werk van Marie-José Jongerius.

Marie-José Jongerius
Marie-José Jongerius

Het zuidwesten van de Verenigde Staten is altijd al het decor geweest voor dromen. Pioniers en goudzoekers, ingenieurs en industriëlen, sinaasappel- en olieboeren, filmmakers en fotografen: ze trokken naar het Westen om hun geluk te beproeven. Een enkeling slaagde daarin, en miljoenen strandden voortijdig. En elke poging liet weer nieuwe sporen na in dit mythische landschap, begrensd door de Grote Oceaan, de bergtoppen van de Sierra Nevada en de Mojavewoestijn.In 1999 vertrok de Nederlandse fotografe Marie-José Jongerius (1970) naar Los Angeles om schrijvers, acteurs en regisseurs te portretteren. Met elke autorit naar een volgende fotoshoot, groeide haar fascinatie voor de hardnekkigheid waarmee de Amerikanen dit land naar hun hand proberen te zetten. Gedurende meer dan tien jaar fotografeerde zij plekken waar menselijke verbeelding en natuurkracht op elkaar inwerken - van kunstmatige meren tot de rand van de oprukkende woestijn. 'In haar foto's speelt niet de simpele dialectiek van cultuur versus natuur,' schrijft de Californische auteur William L. Fox over haar werk, 'maar juist het tussengebied waar we iets zien dat geen van beide is.' Haar monumentale landschappen hebben de intensiteit van een filmset; je voelt dat er iets staat te gebeuren.

Met de solo-expositie The Magic Tree presenteert The Ravestijn Gallery een selectie van Jongerius' werk. In zeven, op groot formaat afgedrukte foto's, spelen bomen de hoofdrol. Ze markeren de scheidslijn tussen oorspronkelijke natuur en menselijk ingrijpen. Deze bomen zijn eerder aandoenlijk dan majestueus. In een eclectisch ingerichte tuin moet een uit Arizona weggeroofde saguaro cactus het afleggen tegen uit het Middellandse Zeegebied geïmporteerde cipressen. In het hen toegewezen reservaat staan de mysterieuze Joshua Trees op omvallen. Door de aanhoudende droogte slagen ze er niet meer in om voldoende wortels te ontwikkelen; hun bast is kaalgevreten door dorstige dieren. De zwartgeblakerde grond rond een verdorde plataan getuigt van de bosbrand die een woonwijk in de as legde. Op de rand van de woestijn groeit een dorstige eucalyptusboom, hier neergezet om de aanpalende golfcourse een paradijselijk aanzien te geven. Toch houden deze bomen zich dapper staande en verwijzen zo naar de veerkracht van de natuur, en naar een tijdsbesef dat onszelf overstijgt.

Marie-José Jongerius (NL, 1970) studeerde fotografie aan de Instituto Superiore della Fotografie in Rome (1990- 1991) aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag ( 1992-1996) en deed één jaar de Master fotografie aan AKV|St.Joost in Breda. Ze liep stage bij Dana Lixenberg in New York ( 1995) en deed een masterclass bij Rineke Dijkstra. Jongerius exposeerde onder meer in het Riverside Museum in Los Angeles, Centraal Museum Utrecht, The ADC Gallery New York en het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.

De landschapsfoto's die zij maakte in de Verenigde Staten zijn gebundeld in Edges of the Experiment - The Making of the American Landscape (2015). Dit tweedelige boek omvat ook onderzoek naar de manier waarop dit landschap tot stand is gekomen. Edges of the Experiment, ontworpen door Hans Gremmen en uitgegeven door Fw:Books, was finalist voor de Dutch Design Awards 2015 en genomineerd voor een Book Award tijdens Les Rencontres de la Photographie in Arles. Het boek is verkrijgbaar bij de galerie. Eerder publiceerde Jongerius de fotoboeken Sweetwater (2001), Lunar Landscapes (2012) en Concrete Wilderness (2014).

De opening van de expositie is vrijdag 15 januari van 17.00-19.00 uur.

16 januari 2016 - 27 februari 2016

The Ravestijn Gallery
Westerdok 824
1013 BV Amsterdam
020-5306005, 06-16510221
info@theravestijngallery.com
www.theravestijngallery.com
De openingstijden van de galerie zijn maandag t/m vrijdag van 9.00-17.00 uur en zaterdag van 12.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Marie-José Jongerius

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Kunsthuis De bakkerij
26 september 2020 - 1 november 2020, Bergen (Limburg)
Kunsthuis De bakkerij
Popup galerie
18 september 2020 - 27 september 2020, Den Haag
Popup galerie
Engelen van de zee
18 september 2020 - 5 april 2021, Amsterdam
Engelen van de zee

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl