Het zelfherstellend vermogen van mens en natuur

Creyghton (Apeldoorn, 1954) toont foto's van landschappen van de Hindenburglinie waar tijdens de Eerste Wereldoorlog hevig is gevochten. Het landschap heeft zich honderd jaar na dato grotendeels hersteld. De tentoonstelling wordt op 13 september om 16.30 uur geopend door prof. dr. Ton Rabelink, hoogleraar interne geneeskunde en onderzoeker in de Regeneratieve Geneeskunde.

L.J.A.D Creyghton, Hindenrburgline Project|Heudicourt-sous-les-Côtes- Lac de Madine, kleurenfoto, 60 x 135 cm, 2016
L.J.A.D Creyghton, Hindenrburgline Project|Heudicourt-sous-les-Côtes- Lac de Madine, kleurenfoto, 60 x 135 cm, 2016

In de tentoonstelling is te zien hoe de regeneratieve geneeskunde en de kunst elkaar vinden. De regeneratieve geneeskunde gaat uit van het herstellend vermogen van het lichaam. Door het vervangen van beschadigde cellen, weefsels en organen kunnen ziekten worden voorkomen en genezen. De natuur heeft ditzelfde regeneratieve vermogen. Op de foto's van de landschappen uit deze tentoonstelling is nauwelijks meer iets te zien van de verwoestende sporen die de oorlog er naliet.De afgelopen jaren volgde L.J.A.D Creyghton samen met schrijver Serge van Duijnhoven de ruim duizend kilometer lange Westfront-Hindenburglinie, die België via Frankrijk naar Zwitserland volgt. Leidraad bij deze zoektocht zijn de persoonlijke brieven en notities van soldaten die in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog probeerden te overleven.

Tijdens zijn reis langs de linie stuitte Creyghton regelmatig op bijzondere vondsten: een stukje hout van een door granaten verwoestte boom, scherven van een explosie en andere 'stille getuigen'. Van deze vondsten maakte hij foto's, die op zichzelf een autonome kwaliteit bezitten en ook op deze tentoonstelling zijn te zien.

Het Hindenburglinie-project is meer dan een ode aan het herstellend vermogen van de natuur. Het project toont de veerkracht van de mens om ook in de meest gruwelijke omstandigheden compassie en medemenselijkheid te tonen en te behouden.

13 september 2018 - 6 januari 2019

Galerie Leids Universitair Medisch Centrum
Albinusdreef 2, locatie J0 (begane grond)
2333 ZA Leiden
071-5269111
kunstzaken@lumc.nl
www.lumc.nl/org/kunst-in-het-LUMC
@LUMC_Leiden (twitter)
De locatie is dagelijks geopend van 8.00-20.00 uur.

Er is werk te zien van
L.J.A.D Creyghton

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

In The Picture
8 september 2019 - 8 december 2019, Bergen NH
In The Picture
Killer Queens
11 september 2019 - 13 oktober 2019, Voorburg
Killer Queens
Congo Tales
14 september 2019 - 5 januari 2020, Zwolle
Congo Tales

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl