Wat bezielt Japan?

Leo de Jong trok, samen met zijn vrouw, 7 weken met een busje door Japan. Het boek Geketende Democratie van voormalig NRC Japan-correspondent Hans van der Lugt verhaalt over wereldvreemde situaties. Leo en Yvonne zijn gefascineerd door de verhalen en willen het zien. Zij trekken rond en ontmoeten zo allerlei mensen die op zoek zijn. Waarnaar is moeilijk te achterhalen. 'Wat bezielt volwassen kerels om zich op te maken en te schminken omdat ze naar een concert van een puber-meiden band gaan? Hoe kan het dat zo'n ontwikkeld land een eigen woord heeft voor 'dood door overwerk' ?'.

Leo de Jong, Wat bezielt Japan?
Leo de Jong, Wat bezielt Japan?

Japan is eind 2017 volop in het nieuws. De Japanse keizer treedt in 2019 terug. De eerste abdicatie in 200 jaar. Een Japanse trein vertrekt 20 seconden te vroeg. Het Japanse vervoerbedrijf biedt onmiddellijk excuses aan. Een handelsverdrag met de EU uit onderhandelen kost 4 jaar. Het moet 'goed voelen'. De Japanse samenleving functioneert volgens strakke regels van normen en waarden. Een groter wordende groep begint zich af te zette tegen het systeem. Zij zoeken alternatieven, protesteren en stappen uit de werkelijkheid van regels en normen. De ziel van Japan verandert. In zijn foto's vraagt Leo de Jong zich af 'Wat bezielt Japan?' Om de dilemma's en tegenstellingen te laten voelen kiest Leo voor harde zwart-wit afdrukken.Leo de Jong (1954) fotografeert vanaf zijn 8e jaar. Als civiel-technisch ingenieur woonde, werkte en reisde hij meer dan 12 jaar in Afrika en Azië. Op zijn 60e besluit hij van zijn passie alsnog zijn beroep te maken. Hij studeert drie jaar fotografie aan DeFotolocatie in Groningen. Leo specialiseerde zich in bedrijfs- en reisfotografie. In 2017 reist Leo, samen met zijn vrouw Yvonne, 7 weken door Japan. Zijn laatste fotoproject (2018) bracht hem naar Tadjikistan. Begin 2019 maakt Leo zeilend de oversteek van Vuurland naar Antarctica om aldaar aan land twee weken te fotograferen. Leo geeft samen met collega fotograaf Johan van der Klaauw workshops en cursussen in Nederland, Spanje en Duitsland.

11 november 2018 - 31 december 2018

Galerie en Kunstuitleen de Pook
Deldenerstraat 77
7551 AC Hengelo
074-2919759
info@depook.nl
www.depook.nl
@galeriedepook (twitter)
De galerie is geopend donderdag t/m zondag van 13.00-18.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Leo de Jong

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Kunsthuis De bakkerij
26 september 2020 - 1 november 2020, Bergen (Limburg)
Kunsthuis De bakkerij
Popup galerie
18 september 2020 - 27 september 2020, Den Haag
Popup galerie
Engelen van de zee
18 september 2020 - 5 april 2021, Amsterdam
Engelen van de zee

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl