Fotografiek

23 mei 2009 - 12 juli 2009
‘Ik maak foto‘s die niet op foto‘s lijken‘ zei fotograaf, dadaïst en filmmaker Man Ray (1890-1976). Een uitspraak waar Joost Tholens het zeer mee eens is. Het fascinerende aan het werk van Tholens is dat hij de fotografie niet gebruikt om de kijker iets te laten zien wat bekend is, maar iets wat niet bestaat, iets dat door hem ontworpen is.

De foto‘s die hij maakt zijn de bouwstenen van zijn verbeelding. Zorgvuldig gekozen foto‘s worden opgebouwd tot een abstracte, vaak grafische structuur. Tholens, zoon van een architect, is gefascineerd door architectuur en strakke vormen. Hij is een interbellum figuur met bewondering voor de ideeën van Bauhaus. Vaak ook wordt M.C.Escher genoemd over wie hij ooit een filmpje maakte voor zijn TV kunstprogramma ‘Kijk op kunst‘, maar hijzelf voelt zich toch meer geïnspireerd door de collages van David Hockney. Met zijn fotografie van de laatste jaren speelt hij, door een enkele opname, of een aantal bijna gelijke opnamen te spiegelen en te vermenigvuldigen, een spel waardoor grafische vormen ontstaan, die hij ‘fotocomposieten‘ noemt. In deze tentoonstelling aandacht voor zijn laatste ontwikkeling waarbij er meer menselijke figuren in beeld verschijnen, die opgenomen worden in het totaalbeeld van zijn fotografiek.

Joost Tholens begon in 1956 met fotograferen in de toen nog Bussumse televisiestudio‘s. Hij kreeg zijn opleiding tot documentairemaker en filmer in Londen bij de BBC en op de London School of Film Technique. Als regisseur en programmamaker werkte hij lange tijd voor de KRO en later voor de NOS, Human, NIK en NCRV. Talloze documentaires in binnen- en buitenland staan op zijn naam. Hij gaf workshops aan de National Filmschool in Beaconsfield, Engeland en trainde cameramensen en actualiteiten redacties in Namibië.
Hij fotografeerde in ontwikkelingslanden voor non-profit organisaties als Miva en Memisa. De collectie van die foto‘s bevindt zich thans in het Documentatie Centrum van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Sinds 1998 houdt hij zich alleen nog maar met zijn fotocomposieten bezig.

De galerie is elk weekend geopend van 12.00 tot 17.30 uur en op afspraak.Joost Tholens
Joost Tholens (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)


23 mei 2009 - 12 juli 2009

Waterland Art Gallery
Roomeinde 13
1151 AL Broek in Waterland
020-4038734
info@waterlandartgallery.nl

Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Joost Tholens

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Trapped in my body
, online expositie
Trapped in my body
New York, 1977-1985
10 april 2021 - 12 juni 2021, Amsterdam
New York, 1977-1985
Past Present Future
9 april 2021 - 30 mei 2021, Amsterdam
Past Present Future

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl