Afropean Express: Travels in Black Europe

Galerie Mercatorplein is een terugkerende fototentoonstelling in de openbare ruimte voor en met de buurt. Deze editie toont Afropean Express: Travels in Black Europe, een project van schrijver en fotograaf Johny Pitts.

Johny Pitts, Girl on Bike, Amsterdam, From the series Afropean, courtesy of the artist
Johny Pitts, Girl on Bike, Amsterdam, From the series Afropean, courtesy of the artist

Voor deze editie van Galerie Mercatorplein werkte Foam samen met de Nieuw Amsterdam Academie. De Nieuw Amsterdam Academie wil jongeren uit Nieuw-West bewuster maken van hun persoonlijke ontwikkeling, hun omgeving en de actieve rol die ze hierin kunnen spelen. In samenwerking met curator Kim Koppers en fotograaf Angela Tellier maakten Pien, Soumaya, Rieke, Jochem en Kristen een selectie uit het werk van Johny Pitts. Via de QR codes op de foto's kun je luisteren naar de verhalen van de jongeren bij de beelden.

Met de trein reisde Johny door Europa om zijn plaats als zwarte Europeaan en de talloze levens van zwarte gemeenschappen op dit continent te onderzoeken. Van Londen tot Parijs, via Brussel, Amsterdam, Berlijn, Stockholm, Moskou, Rome, Marseille en Lissabon, zocht hij naar de Afropean identiteit en schetst hij daarmee een onderbelicht verhaal over Europa.

De term Afropean is in de jaren negentig bedacht door Marie Daulne, een Belgisch-Congolese muzikant die optreedt als Zap Mama en door de Schotse muzikant David Byrne. Zij zagen in Europa een nieuw continent ontstaan waarop zwarte gemeenschappen een sterke invloed hebben. Voor Pitts suggereerde de term Afropean dat hij zowel een enkele bi-culturele identiteit kon hebben als dat hij zich kon identificeren met één van de losse delen van die identiteit. 'Ik kon alle verschillende elementen opnemen in mijn identiteit en ze van mijzelf maken. De uiteengevallen fragmenten van mijn Afropean-ervaring vormden een mozaïek in mijn hoofd (...) de Afropean realiteit was een 'bricolage of blackness' en ik had een Afrika ervaren dat zowel in, als van Europa was.'

Pitts legt zijn reis vast met zijn camera en in zijn boek Afropean. Notes from Black Europe. Zijn impressies van de steden - graffiti, sneeuw, figuren, metrostations - vangt hij in verstilde, atmosferische foto's in tinten zwart en wit. De mensen in de verschillende stadslandschappen van Europa lijken verzonken in hun eigen gedachten en reflecteren gevoelens van introspectie en eenzaamheid die Pitts misschien ook zelf kent.

Galerie Mercatorplein wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam, Stadsdeel West. Deze editie vindt plaats ter gelegenheid van Forum on European Culture 2020. In Foam zelf is t/m 1 november Afropean: Travels in Black Europe te zien.10 oktober 2020 - 10 december 2020

Galerie Mercatorplein
Mercatorplein
Amsterdam
020-5516500
info@foam.org
www.foam.nl
@foam_amsterdam (twitter)

Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Johny Pitts

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Naar Huis? / Coming Home?
3 december 2020 - 3 januari 2021, Amersfoort
Naar Huis? / Coming Home?
Mukayu
1 december 2020 - 17 januari 2021, Antwerpen
Mukayu
Fotomonument Srebrenica
21 november 2020 - 14 januari 2021, Vijfhuizen
Fotomonument Srebrenica

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl