Jarige navels

Anneliet van Beelen: 'In mijn werk staat de mens centraal. De mens laat iedere dag talloze sporen na. Maar het leven laat ook sporen na òp de mens. Denk bijvoorbeeld aan rimpels, pigmentvlekken en littekens.'

Anneliet van Beelen, Jarige navels
Anneliet van Beelen, Jarige navels (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Het eerste litteken dat ieder mens oploopt bij zijn geboorte is de navel. De navelstreng die de baby met de moeder verbindt, wordt doorgeknipt en het laatste stukje navelstreng aan de buik van de baby sterft af. Wat zichtbaar achterblijft, is de navel: een driedimensionaal litteken. Meestal een kuiltje met een knoopje van bijeengebonden huid, soms een bultje van huid dat een eilandje vormt in de zee van huid die we de buik noemen. Waarom de één een kuiltje krijgt en de ander een bultje schijnt wetenschappelijk nog niet verklaard te zijn.

De meeste littekens zijn louter beschadigingen van de opperhuid en deze vervagen met de tijd, sommige verdwijnen zelfs helemaal. Zo niet de navel: die wordt hoogstens moeilijker waarneembaar door omliggend buikvel, voor het overige blijft hij min of meer hetzelfde. Maar is dat eigenlijk wel zo? Bij oudere mensen krijgen we hem zelden of nooit meer te zien. Kun je zien aan een navel hoe oud zijn drager is? De omliggende buik verraadt vaak veel, zo blijkt. Maar oordeel zelf.

De foto's, oplopend van 1 tot 80, zijn genomen precies op de dag dat de bezitter van de navel de bijbehorende leeftijd bereikte, dat wil zeggen op zijn of haar verjaardag: jarige navels dus.

Anneliet: 'Mijn fotoproject Jarige navels hangt (tot eind februari en vermoedelijk langer) in de tentoonstelling Sporen in museum De oude Wolden in Bellingwolde. Maar alle musea zijn dicht. En Joost mag weten wanneer ze weer open gaan. Daarom een online 'amuse'.'

Grafisch vormgever Hermen Grasman heeft van de 80 navelfoto's een boekwerkje gemaakt, dat in een oplage van 50 te koop is. (Voor 12,50 euro exclusief verzendkosten). De zoektocht naar de laatste jarige navel heeft veel persaandacht gekregen en heeft zelfs het NOS-journaal gehaald: zie hiervoor de website van Anneliet (link hieronder) bij het kopje In the media.Anneliet van Beelen

online expositie
06-22744334
annelietvanbeelen@gmail.com
www.vanbeelen.nu

Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Anneliet van Beelen

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Solitaire
, online expositie
Solitaire
DUS-ART
8 februari 2021 - 23 februari 2021, Hasselt
DUS-ART
OPEN over depressiviteit
2 februari 2021 - 24 februari 2021, Arnhem
OPEN over depressiviteit
Fordili: A Cenotaphic Allusion to Cognition
28 januari 2021 - 23 februari 2021, Amsterdam
Fordili: A Cenotaphic Allusion to Cognition
Landschappen
, online expositie
Landschappen
Virtuele rondleiding tentoonstelling Zilveren Camera
18 februari 2021 - 23 februari 2021, Hilversum
Virtuele rondleiding tentoonstelling Zilveren Camera
Veerkracht
1 februari 2021 - 31 maart 2021, Venlo
Veerkracht
Portretten
, online expositie
Portretten
Symbolen van klimaatverandering en hoop
, online expositie
Symbolen van klimaatverandering en hoop
Fotocollectief Utrecht
, online expositie
Fotocollectief Utrecht

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl