Hipster/Muslim

Ze zijn fotomodel of kalligraaf, jongerenwerker of fractiemedewerker, museumconservator of marktkoopman. Maar de buitenwereld ziet vooral een hipster of een moslim. Alleen wie is wie? Vanaf donderdag 17 januari is de fotoserie Hipster/Muslim: Schilderswijk / Den Haag een maand lang te zien aan de Stationsweg bij Den Haag Holland Spoor. De foto's portretteren zes jonge mannen die niet alleen hun baard gemeen hebben, maar ook hun thuishaven: de Schilderswijk.

Muavya en Qasim, Schilderswijk Den Haag
Muavya en Qasim, Schilderswijk Den Haag

De Schilderswijk is een van de meest besproken buurten van Nederland. Vooral de jonge mannen die in deze wijk wonen en werken liggen onder de loep. Ze hebben een baard, zijn geradicaliseerd in hun geloof en zetten zich af tegen de Nederlandse maatschappij, dat is het stereotype beeld dat overheerst. De bedenker van HIPSTER/MUSLIM, Shirin Mirachor, wil mensen op een speelse manier bewust maken van de stigmatiserende vooroordelen over de wijk en haar bewoners.De buitententoonstelling bestaat uit een fotoserie van drie duo's, die met elkaar van kleding ruilen. De een is hipster (hippe, creatieve, stedelijke twintiger), de ander is moslim en beide hebben een baard. Maar er zijn meer overeenkomsten tussen deze twee ogenschijnlijke contrasterende 'subgroepen'. Ze voelen zich sterk verbonden met hun buurt, de stad Den Haag, en hechten waarde aan hun vrijheid om zich te kleden en hun baard te laten staan, zoals zij dat willen. Alleen waar de één eerder labels krijgt als modern en progressief, wordt de ander vaak beschreven als conservatief, agressief en radicaal.

Publicatie en debat
Naast de tentoonstelling bestaat het project uit een serie interviews, waarin de geportretteerde mannen met elkaar in gesprek gaan. Over de beelden die dagelijks over hen worden gecommuniceerd, de waarden die zij wel of niet belangrijk vinden, en hoe zij hun identiteit vormgeven in een tijd waarin er voornamelijk in containerbegrippen over hen wordt gesproken.
De interviews krijgen een plek in de publicatie 5 jaar Hipster/Muslim die op 17 januari om 19:30 uur wordt gepresenteerd tijdens een debatavond in The Student Hotel (Hoefkade 9, Den Haag). Het boek markeert het lustrum van Hipster/Muslim, een project geïnitieerd door het Rotterdamse collectief Get Me dat eerder in Amsterdam, Antwerpen, Brussel en Rotterdam hipster/moslim-duo's fotografeerde.

De buitententoonstelling en het debat in The Student Hotel zijn gratis te bezoeken. Het debat is inmiddels uitverkocht.

17 januari 2019 - 3 maart 2019

Schilderswijk
Stationsweg
Den Haag
070-3381111
info@gemeentemuseum.nl
www.gemeentemuseum.nl
@gemeentemuseum (twitter)

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

In The Picture
8 september 2019 - 8 december 2019, Bergen NH
In The Picture
Killer Queens
11 september 2019 - 13 oktober 2019, Voorburg
Killer Queens
Congo Tales
14 september 2019 - 5 januari 2020, Zwolle
Congo Tales

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl