Here/Now: Current Visions from Colombia

De tentoonstelling presenteert hedendaagse kunst en fotojournalistiek van twintig kunstenaars uit Colombia. De tentoonstelling verkent de reacties van deze kunstenaars op het verschuivende culturele, sociale en politieke landschap van een land getekend door een 60 jaar durende geschiedenis van gewapend conflict. HERE/NOW is deels te zien bij Framer Framed, waarbij de nadruk ligt op hedendaagse kunst, en deels bij Beautiful Distress House, waar fotojournalistiek een grotere rol speelt.

Carlos Villalón, FARC Combatant (2016), documentary photography
Carlos Villalón, FARC Combatant (2016), documentary photography

De tentoonstelling brengt zowel gevestigde als opkomende kunstenaars samen, en toont daarmee hoe de artistieke perceptie van de nationale geschiedenis is verschoven van generatie op generatie. De kunstwerken die bij Framer Framed worden getoond kenmerken zich door het gebruik van conceptuele en metaforische talen, om zo uiting te geven aan het menselijk leed in het Colombiaanse conflict.Deze werken zijn vaak formeel subtiel, sober, en doortrokken van een gevoel van rouw. Een van de hoogtepunten is de installatie Narcisos (1995-2011, zie boven) van Oscar Muñoz, waarin hij vergankelijke materialen gebruikt, gerelateerd aan geheugen, verlies en de onzekere aard van het menselijk bestaan. Muñoz, die in 2013 de Prins Claus Prijs won, is een van de belangrijkste hedendaagse beeldend kunstenaars van zijn land, en heeft de laatste jaren ook internationale erkenning verworven.

De werken bij Beautiful Distress House zijn veelal wat kritischer en cynischer van aard, en gebruiken humor en ironie als betekenisvolle tactieken. Het gaat hier minder om de traumatische effecten van politiek geweld, en meer over de rol die de media spelen in de beeldvorming rondom de situatie van oorlog en conflict.

De hedendaagse kunstwerken in de tentoonstelling worden aangevuld met een selectie documentairefotografie, waarvoor Carolina Ponce de León samenwerkte met non-fictie fotograaf Stephen Ferry. Ook buiten de muren van de tentoonstellingsruimtes is werk te zien: bij de NDSM-werf in Amsterdam-Noord hangt een selectie van twaalf vlaggen, voortgekomen uit het Re:Bandera project van Mas Arte Mas Acción. Deze vlaggen werden door Colombiaanse kunstenaars gemaakt aan de vooravond van een significant omslagpunt; een nieuw verwachte periode van vrede.

Deelnemende kunstenaars: María José Arjona, Milena Bonilla, Clemencia Echeverri, Laura Huertas, Guillermo Moncayo, Oscar Muñoz, Miguel Ángel Rojas, Luis Roldán, Ana María Rueda, Carlos Villalón, Andrea Acosta, Fabio Cuttica, La Decanatura, Wilson Díaz, Nadia Granados, Nadège Mazars, Diego Piñeros, Yorely Valero, Más Arte Más Acción, Stephen Ferry.

8 maart 2019 - 30 juni 2019

Framer Framed
IJpromenade 2
1031 KT Amsterdam
020-7630973
info@framerframed.nl
www.framerframed.nl
@framerframed (twitter)
De galerie is geopend dinsdag t/m vrijdag van 13.00-21.00 uur en zaterdag en zondag van 11.00-21.00 uur.

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Black Album / White Cube
18 maart 2020 - 20 september 2020 (gesloten t/m 31 mei), Rotterdam
Black Album / White Cube
De Migrant
22 februari 2020 - 21 juni 2020 (gesloten t/m 31 mei), Rotterdam
De Migrant
Face It
1 juni 2020 - 12 juli 2020, Hilversum
Face It

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl