Dansen met de gordijnen open

Foto’s van dansende jongeren, die inmiddels zestigers zijn, vormen het hart van de expositie Dansen met de gordijnen open in De Vergulde Wagen in de Van Boetzelaerstraat in Alphen aan den Rijn. De foto’s zijn in het midden van de jaren zestig gemaakt door Henk Langerak in de jeugdsociëteit Club 66, waarvan hij secretaris was.

Op de foto’s is o.a. ook een optreden van de beatgroep The Outsiders vastgelegd, evenals beelden van radio-opnamen die de VARA met Herman Stok maakte in Club 66.

De jeugdsocièteit was het eerste legale poppodium in Alphen aan den Rijn en daarmee belangrijk voor de ontwikkeling van de jeugdcultuur in Alphen. Golden Earring, The Motions en De Maskers traden in Club 66 op. Maar de jeugdsocièteit had de ambitie om niet alleen iets voor de jeugd te doen. Ook voor de oudere generatie werden avonden georganiseerd met o.a. Rita Reys en het trio Pim Jacobs of met het Lurelei cabaret van Jasperina de Jong, Eric Herfst, Gerard Cox (Arme Ouwe) en Marjan Berk.

De titel Dansen met de gordijnen open is gekozen omdat in de politie in die jaren door de open ramen van de Jozefzaal een oogje in het zeil wilde houden. Dat was een van de voorwaarden bij het afgeven van de toen nog noodzakelijke (dans)vergunning. Zo mocht er ook geen sterke drank worden geschonken; zelfs geen bier. Alphen had in die tijd ongeveer 30.000 inwoners en was nog zeer christelijk.

Club 66 begon in december 1965. Het moest door geldgebrek in de loop van 1968 alweer stoppen, maar het had de basis gelegd voor pop en coltuur in haar woonplaats. Door druk op de plaatselijke politiek uit te oefenen zorgde Club 66 er ook voor dat de vermakelijkheidsbelasting, die 33 1/3 van een entreekaartje bedroeg, werd afgeschaft.

Op de expositie zijn verder krantenknipsels uit die periode te lezen en liggen o.a. de contracten met de Golden Earring en The Outsiders (hun gage bedroeg toen nog slechts enkele honderden guldens) ter inzage. Maar de expositie gaat verder dan de geschiedenis van Club 66. Er wordt ook met veel kleine foto’s, boeken, pamfletten en kleine voorwerpen een beeld geschetst van de jeugdcultuur uit de jaren 60. Zo is er het een en ander te zien over Provo, Baas-in-eigen-buik, Twiggy, Brigitte Bardot, TopPop, Ban-de-bom, Hitweek, mode, popmuziek, de oorlog in Vietnam, Mary Quant, mini-rokken, Puchs, Solex en Berini, Flower Power etc.

De openingstijden van De Vergulde Wagen zijn op woensdag van 14.00-16.00 uur en op zaterdag van 11.00-16.00 uur.Henk Langerak
Henk Langerak (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)


24 augustus 2013 - 5 oktober 2013

De Vergulde Wagen
Van Boetzelaerstraat 48
2406 BG Alphen aan den Rijn
0172-424048
deverguldewagen@hetnet.nl

Er is werk te zien van
Henk Langerak

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

The Lobby Experience
, online expositie
The Lobby Experience
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
4 juli 2020 - 20 september 2020, Groningen
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl