Sphinx in beeld

Henk Houben (1954) groeide op in Maastricht en heeft het grootste gedeelte van zijn werkzaam leven doorgebracht in de keramische industrie in Maastricht waarvan de laatste twintig jaar bij de Koninklijke Sphinx. 'Fotografie is altijd een van mijn passies geweest' aldus Henk Houben. Na een onderbreking, omdat gezin, werk en sport om prioriteit vroegen, nam hij in 2000 zijn fotografie hobby weer op, ook uitgedaagd door de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de digitale spiegelreflexcamera's en foto-bewerking programma's.

Henk Houben, Sphinx in beeld
Henk Houben, Sphinx in beeld (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Na een aantal multimediaopleidingen en soloprojecten werd Henk Houben in 2015 lid van FotoKring Stein om ook in clubverband, kennis en ervaringen te delen en creativiteit op te doen. 'Fotografie fascineert mij omdat het een fantastische combinatie is tussen techniek en creativiteit die je ook nog kunt delen met anderen. Net als elke fotograaf, speel ik graag met licht, scherpte, standpunten en kleuren maar voor mij is de foto geslaagd als deze een ziel heeft, een verhaal vertelt, sfeer uitstraalt en emotie toont.'De Koninklijke Sphinx - in de volksmond het groet fabrik -, kende een lange en bewogen geschiedenis en was een begrip voor vele generaties Maastrichtenaren en vele anderen. Ook Henk Houben mocht daar deel van uit maken. Begin 2007 sloot Sphinx definitief haar poorten en dat betekende het einde van 170 jaar keramische industrie aan de Boschstraat in de Maastrichtse binnenstad.

Henk: 'Tijdens mijn loopbaan bij Sphinx aan de Boschstraat raakte ik geboeid door de historie van het imposante industriecomplex. Ik raakte gefascineerd door de fysieke sporen die deze keramische industrie had achtergelaten in de oude stad aan de Maas. De tijd leek schijnbaar stil te staan in de vele gebouwen en ruimtes van dit industriële complex, die elk hun eigen verhaal vertelden en waartoe ik als productiemanager vrij toegang had.
Door het oog van mijn camera zag ik de vele resten van de oude aardewerkfabriek: de zolders, kelders en productiehallen, de gipsen moules en de oude kratten, maar ook de vele werknemers die daar lief en leed hadden gedeeld. De verhalen van de pottemennekes in het bedrijf Sphinx spreken uit onverwachte fotografische details - stof, gips, kleiresten - restanten van de noeste arbeid in de fabriek. De mens blijft zichtbaar in de sporen die hij achterliet in de gebouwen aan de Boschstraat.
Omkijkend naar mijn tijd bij de Sphinx zijn er talrijke blijvende herinneringen en mijn foto's illustreren dat gekoesterd verleden. Gelukkig is veel bewaard gebleven: onvergetelijke herinneringen aan medewerkers, vakmanschap, sfeer, passie en vele kwaliteitsproducten. Het zit in m'n geheugen gegrift en dat heb ik met name in beeld willen vastleggen. Laat elk beeld zijn eigen verhaal vertellen.'

De expositie wordt vrijdag 29 maart om 20.00 uur geopend door wethouder voor cultuur Thijs van Es. Dhr. Ernst Homburg, emeritus-hoogleraar wetenschaps- en techniekgeschiedenis Faculteit Cultuur- en Maatschappijwetenschappen aan de Universiteit Maastricht, zal een inleiding verzorgen.

29 maart 2019 - 26 april 2019

Gemeentehuis Beek
Raadhuisstraat 9
6191 KA Beek
046-4389222
info@gemeentebeek.nl
www.gemeentebeek.nl
@GemBeek (twitter)
Het gemeentehuis is geopend maandag t/m vrijdag van 9.00-12.30 uur en op woensdag ook van 14.00-19.00 uur.

Er is werk te zien van
Henk Houben

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Black Album / White Cube
18 maart 2020 - 20 september 2020 (gesloten t/m 31 mei), Rotterdam
Black Album / White Cube
De Migrant
22 februari 2020 - 21 juni 2020 (gesloten t/m 31 mei), Rotterdam
De Migrant
Face It
1 juni 2020 - 12 juli 2020, Hilversum
Face It

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl