Geschiedenis van de fotografie - Deel 2: Van Stieglitz tot Capa

In drie colleges ontdek je hoe stroming en stijlen elkaar opvolgden. Je ontdekt niet alleen hoe grote voorbeelden uit het vakgebied hun keuzes maakten maar je leert inzien hoe ook je eigen ontwikkeling langs gelijksoortige dilemma's verloopt. De colleges behandelen de periodes 1839-1900, 1900-1950 en 1950-heden en zijn los van elkaar te volgen.

Deel 1: Van Fox Talbot tot Julia Margaret Cameron. Van de uitvinding tot het persoonlijk uitdrukkingsmiddel en de professionele aanpak.
Deel 2: Van Stieglitz tot Capa. Van de fotografie als kunstvorm tot oog in oog met de wereldstormen.
Deel 3: Van Penn tot LaChapelle. Van fotografie als massamedium tot luxe verzamelobject.Aanmelden voor de colleges kan op de website van Photo020. Deelname is 45 euro per college of 110 euro voor de reeks van drie college's.

Deel 2: Van Stieglitz tot Capa (18 april)

In het tijdschrift Camerawork dat Alfred Stieglitz in 1903 op de markt bracht was één ding duidelijk: fotografie behoorde gezien te worden als een kunstvorm. Hij zorgde er voor dat ook musea zich gingen verdiepen in het fotografische beeld. Zelf maakte hij de foto die aan het eind van de 20ste eeuw nog werd gezien als de belangrijkste foto van die hele eeuw!

Hele volksstammen en grote legerscharen onderzochten de mogelijkheden om met fotografie de massa's te bereiken. Toen in de twintiger jaren de kranten en tijdschriften foto's gingen afdrukken ontstonden er nieuwe beroepen; dat van modefotograaf en journalist. De oorlogen boden voer voor de bladenkoper. Door de grote oplagen van tijdschriften werd fotografie een massa-medium. Robert Capa was ooggetuige van belangrijke momenten op de slagvelden. Hij streed voor eerlijke fotografie waar de maker de baas moest blijven over de boodschap.

Programma van de avond:
19.00 uur - Ontvangst in Café Restaurant Vrijburcht
19.30 uur - Aanvang Masterclass in Theater Vrijburcht
20.45 uur - Korte pauze (drankje inbegrepen)
22.00 uur - Einde

De colleges worden gegeven door Tom Meerman. Tom gaf les op de AKI en is schrijver van de vijf-delige reeks Fotografie als Taal. Hij is ervaren als fotograaf, docent, boeksamensteller en projectleider. Hij schrijft columns over fotografie in dagblad De Gelderlander en is dit jaar gastcurator bij 033Fotostad Amersfoort. Ook was hij jurylid voor o.a. P3x, Parijs, en Shanghai International Photographic Art Exhibition.

18 april 2019

Photo020
Jan Olphert Vaillantlaan 143-159 (Theater & Café Restaurant Vrijburcht)
1086 XZ Amsterdam
info@photo020.nl
www.photo020.nl

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Druppels
28 januari 2020 - 23 maart 2020, Hoorn
Druppels
Beautiful Square
3 februari 2020 - 3 april 2020, Amsterdam
Beautiful Square
Hoek van Holland
1 februari 2020 - 24 mei 2020, Rotterdam
Hoek van Holland

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl