Geschiedenis van de fotografie - Deel 1: Van Fox Talbot tot Julia Margaret Cameron

In drie colleges ontdek je hoe stroming en stijlen elkaar opvolgden. Je ontdekt niet alleen hoe grote voorbeelden uit het vakgebied hun keuzes maakten maar je leert inzien hoe ook je eigen ontwikkeling langs gelijksoortige dilemma's verloopt. De colleges behandelen de periodes 1839-1900, 1900-1950 en 1950-heden en zijn los van elkaar te volgen.

Deel 1: Van Fox Talbot tot Julia Margaret Cameron. Van de uitvinding tot het persoonlijk uitdrukkingsmiddel en de professionele aanpak.
Deel 2: Van Stieglitz tot Capa. Van de fotografie als kunstvorm tot oog in oog met de wereldstormen.
Deel 3: Van Penn tot LaChapelle. Van fotografie als massamedium tot luxe verzamelobject.Aanmelden voor de colleges kan op de website van Photo020. Deelname is 45 euro per college of 110 euro voor de reeks van drie college's.

Deel 1: van Fox Talbot tot Cameron (4 april)

In 1839 ging de fotografie van start en iedereen vroeg zich af wat daar mee bereikt kon worden. In deze eerste van drie Masterclasses over de geschiedenis van de fotografie staan we stil bij de eerste fotografen.

In 1939 hadden de eerste fotografen geen voorbeelden, behalve dat wat de kunstenaars maakten. Hun zoektocht ging niet alleen over technische verbeteringen maar ook over de vraag naar welke onderwerpen door welk publiek gevraagd werden.

William Henry Fox Talbot, een van de uitvinders van een werkzaam fotografisch procedé, bewandelde al bijna het hele pad van de fotografische thema's. Portretten, landschap, stillevens, stadsgezichten, kunstzinnig en als reportage, hij maakte het en legde het vast in het allereerste fotoboek ooit The pencil of nature.

Al enkele decennia later hebben fotografen de keuze uit diverse kant-en-klare materialen, en voorbeelden en inspiratiebronnen te over. Een van de belangrijkste vrouwelijke fotografen uit de beginjaren, Julia Margaret Cameron, kiest al in 1865 heel bewust voor een eigen beeldstijl, techniek, onderwerp, thema en markt. Bovendien effent ze paden voor auteursrecht bescherming.

Tot aan 1900 beheersen discussies over naturalisme versus picturalisme, kunst versus techniek en amateur versus beroepsfotografen de fotografische wereld. Er worden bovendien knappe staaltjes techniek uitgehaald en prachtige foto's geproduceerd. Aan het eind van de negentiende eeuw kennen we kleurenfoto's, stereobeelden, film en wergwerpcamera's.

Programma van de avond:
19.00 uur - Ontvangst in Café Restaurant Vrijburcht
19.30 uur - Aanvang Masterclass in Theater Vrijburcht
20.45 uur - Korte pauze (drankje inbegrepen)
22.00 uur - Einde

De colleges worden gegeven door Tom Meerman. Tom gaf les op de AKI en is schrijver van de vijf-delige reeks Fotografie als Taal. Hij is ervaren als fotograaf, docent, boeksamensteller en projectleider. Hij schrijft columns over fotografie in dagblad De Gelderlander en is dit jaar gastcurator bij 033Fotostad Amersfoort. Ook was hij jurylid voor o.a. P3x, Parijs, en Shanghai International Photographic Art Exhibition.

Aanmelden voor de colleges kan op de website van Photo020.

Deel 2: Van Stieglitz tot Capa (18 april)

In het tijdschrift Camerawork dat Alfred Stieglitz in 1903 op de markt bracht was één ding duidelijk: fotografie behoorde gezien te worden als een kunstvorm. Hij zorgde er voor dat ook musea zich gingen verdiepen in het fotografische beeld. Zelf maakte hij de foto die aan het eind van de 20ste eeuw nog werd gezien als de belangrijkste foto van die hele eeuw!

Hele volksstammen en grote legerscharen onderzochten de mogelijkheden om met fotografie de massa's te bereiken. Toen in de twintiger jaren de kranten en tijdschriften foto's gingen afdrukken ontstonden er nieuwe beroepen; dat van modefotograaf en journalist. De oorlogen boden voer voor de bladenkoper. Door de grote oplagen van tijdschriften werd fotografie een massa-medium. Robert Capa was ooggetuige van belangrijke momenten op de slagvelden. Hij streed voor eerlijke fotografie waar de maker de baas moest blijven over de boodschap.

Aanmelden voor de colleges kan op de website van Photo020.

Van Penn tot LaChapelle (2 mei)

De tijdschriften en boeken die in de na-oorlogse jaren ons een beeld op de wereld boden werden maar al te graag gevuld door de rondreizende fotografen, de glamourmakers en de reclameboys. Fotografie was bovendien helemaal democratisch geworden en inmiddels kon je gerust stellen: Iedereen fotografeert. Maar sommigen konden het toch beter, mooier, indringender dan de anderen. Irving Penn was zo een mode- en studiofotograaf die met zijn beeldstijl de boodschap van een product kon veranderen. Zijn beelden worden bovendien nu als kunstwerken gezien. Fotografie als kunst en kunst met foto's, dat zijn hedendaagse vraagstukken waar de musea en galeries garen bij spinnen. Verzamelaars kopen foto's niet alleen voor wat er op staat, maar vooral ook voor hoe het er op staat. Niet als conclusie achteraf, maar welbedoeld met opzet maken fotografen kunstwerken. David LaChapelle creëert een beeldend universum waar alles dat er binnentreedt vanzelf ook kunst wordt. En de klanten stromen toe.

In de twintigste eeuw is fotografie van een techniek een taal geworden. Die taal kan gebruikt worden voor ieder soort boodschap en op elk niveau. We komen poëtische en prozaïsche foto's tegen, historische en tijdloze; we zien beschouwende en scheppende fotografen, fotografen op zoek naar zichzelf, naar de wereld of naar de klant. Alle fotografen en foto's die in deze lezingenreeks als voorbeeld getoond worden zijn of waren inspirerend voor hun navolgers. In heldere verhalen gaan we aan de hand van enkele grote namen door de hele geschiedenis. We beginnen bij de technische onderzoekers, die nieuwsgierig waren naar de natuur en we eindigen in een draaikolk van selfies waarin nieuwsgierig ons ego wordt gezocht.

4 april 2019

Photo020
Jan Olphert Vaillantlaan 143-159 (Theater & Café Restaurant Vrijburcht)
1086 XZ Amsterdam
info@photo020.nl
www.photo020.nl

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

In The Picture
8 september 2019 - 8 december 2019, Bergen NH
In The Picture
Killer Queens
11 september 2019 - 13 oktober 2019, Voorburg
Killer Queens
Congo Tales
14 september 2019 - 5 januari 2020, Zwolle
Congo Tales

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl