StadsGezichten

Zo onverwoestbaar als de stad is, zo kwetsbaar zijn de mensen. Het is de combinatie tussen de strakke foto’s van de stad en de intieme, integere foto’s van de mensen. De plekken krijgen een emotie, de emoties een plek.

Laurens Aesopus is een woonbehandelcentrum voor ouderen met psychiatrische problemen en fysieke beperkingen, met veelal ook een verslavingsachtergrond. In samenwerking met GGD Rijnmond en deelgemeente IJsselmonde heeft Laurens Aesopus een verpleegafdeling voor voormalig dak- en thuisloze geopend. Deze afdeling is in de stad Rotterdam van de grond gekomen in het kader van het Plan van Aanpak Maatschappelijke Opvang dat de vier grote steden gezamenlijk hebben gemaakt ter bescherming van kwetsbare groepen. Laurens biedt zijn bewoners, die eerder in zeer benarde omstandigheden leefden, hiermee een beschermde en stabiele omgeving aan. De expositie staat in het teken van deze bewoners.

Het vroegere turbulente leven van de bewoners is sterk verbonden aan de plekken waar ze destijds in Rotterdam kwamen. Nu wonen ze bij Laurens en komen niet meer zoveel op straat. Dat is niet meer nodig. Ze krijgen stabiliteit aangeboden en hun eventuele verslaving word gereguleerd. Er is geen reden meer om over straat te zwerven en een uitputtend bestaan te onderhouden met schimmige middelen. Toch voelen de ex-daklozen zich nog steeds sterk verbonden met deze periode uit hun leven. Dit zijn de mensen die in, van, met en door Rotterdam hebben geleefd. Daar zijn de verhalen ontstaan. Binnen Laurens ontstond het idee deze plekken te fotograferen en de foto’s in de gangen van Laurens Aesopus op te hangen om een stukje stad terug naar de bewoners te brengen.

Fotograaf, Frank Penders is gevraagd dit te realiseren en heeft er in samenwerking met De Nieuwe Oogst een prachtig project van gemaakt. De foto’s van de plekken zijn uitgebreid met portretten van de bewoners en hun verhalen zijn opgeschreven. Het geheel is een geëngageerde tentoonstelling geworden met een blik op de mens en op de stad.

Kapper Chris - Millinxstraat:
‘Er komt een meisje met haar fiets, ik zit daar op een bankje. Ze zet haar fiets tegen een lantarenpaal, op slot, en komt drugs halen. Ze gaat naar boven, maar alleen maar Antillianen in die pand he, heen en weer, heen en weer. Ik zie 2 dagen lang die fiets daar staan. Ik denk waar is die baas? Waar is die meisje? Toen ben ik naar de politie gegaan en heb het de politie verteld; die fiets staat daar en waar is dat meisje dan? Toen kwam de politie, die is in het huis gegaan. Niemand was daar maar die meisje was dood. Mooie meisje was het, haar familie zeker weten gaat spijt krijgen. Hoe ga je als blanke meisje, mooie meisje daar wat zoeken?’

De opening van de tentoonstelling is op zaterdag 5 mei, gratis toegankelijk, aanmelden via info@nieuwe-oogst.com.

De Nieuwe Oogst is geopend iedere dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur.Frank Penders
Frank Penders (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)


5 mei 2012 - 7 juli 2012

De Nieuwe Oogst
Maashaven Zuidzijde 20
3081 AE Rotterdam
010-8186069
info@nieuwe-oogst.com
@denieuweoogst (twitter)

Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Frank Penders

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Living Alone (Together)
Uitgesteld, Eindhoven
Living Alone (Together)
Mukayu
1 oktober 2020 - 21 november 2020, Amsterdam
Mukayu
Translations
3 oktober 2020 - 6 december 2020, Rotterdam
Translations
Willem Diepraam, 50 jaar fotografie
9 oktober 2020 - 10 januari 2021, Amsterdam
Willem Diepraam, 50 jaar fotografie

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl