Fabulous Fictions

25 april 2009 - 30 augustus 2009
Zowel Paolo Ventura als Jasper de Beijer spelen in hun foto‘s met echtheid. Een foto immers verbeeldt wat er voor de lens is te zien, maar wat gebeurt er als dat niet de werkelijkheid is, maar een geconstrueerde versie daarvan? In zijn series War Souvenir en Winter Stories fotografeerde Ventura gebeurtenissen waar hij zelf nooit bij was, maar die hij tot leven brengt in miniaturen, schaalmodellen en diorama‘s. Jasper de Beijer gaat nog verder: hij maakt levensechte, driedimensionale sculpturen - vaak van papier - die hij hierna fotografeert en die vervolgens doen denken aan Victoriaanse prenten. Fabulous Fictions laat zien dat in de fotografie niets is wat het lijkt.

Paolo Ventura en Jasper de Beijer, meesters van de narratieve, geënsceneerde fotografie, gebruiken hun camera niet op de traditionele wijze door de wereld om hen heen vast te leggen, maar om hun eigen verhalen te vertellen. Geïnspireerd door het verleden creëren beide kunstenaars met aandacht voor detail en ongekend vakmanschap hun eigen universum. met zelfgemaakte decors en rekwisieten die op zich al bijna kunstwerken zijn. Door deze verzonnen werelden vervolgens vanuit de juiste hoek te fotograferen, lijkt het bij Ventura alsof we werkelijk deel uitmaken van de scène, en weten we bij De Beijer eigenlijk niet meer wát we zien: een prent, een installatie, een andere wereld?

Paolo Ventura (Milaan 1968) komt uit een kunstzinnig gezin en is van oorsprong modefotograaf. Zijn huidige foto‘s verschillen misschien minder van zijn modewerk dan op het eerste gezicht lijkt: in beide gevallen gaat het om het (re)creëren van een wereld die niet echt bestaat. In Fabulous Fictions zijn twee series van hem te zien. Winter Stories (2008) vertelt het verhaal van een man die in de laatste momenten voor hij sterft, terugkijkt op zijn leven. Dat resulteert in theatrale foto‘s die dezelfde magische, mysterieuze sfeer oproepen die ook de films van Fellini kenmerken. Ook in de serie War Souvenir (2005) verbeeldt de fotograaf niet een actiemoment zelf, maar de gebeurtenissen vlak daarvoor of erna.

Jasper de Beijer (Amsterdam 1973) doet vaak maanden over één foto. Minutieus en perfect gedetailleerd bouwt hij een scène op; in de serie The Riveted Kingdom (2008) laat hij het Victoriaanse Groot-Brittannië van de industriële revolutie herleven in een wereld van staaldraad en papier. De bouwwoede van de architecten die het Crystal Palace, maar ook de arbeiderswijken uit de grond stampten, vinden we helemaal terug bij de kunstenaar zelf. Van geheel andere aard is de serie Udongo (2009), die in Fabulous Fictions voor de allereerste keer voor het publiek is te zien. Tijdens een reis naar Ghana viel het De Beijer op dat Afrika in niets leek op het exotische, westerse beeld dat hij van foto‘s en verhalen kende; het leven bleek er net zo banaal als thuis. In zijn atelier bouwde hij een jungledecor met levensgrote poppen die hij fotografeerde, waarbij hij niet als cultureel antropoloog te werk ging, maar ons het ‘platte‘ beeld van Afrika geeft.Jasper de Beijer, Sacre du Printemps, 2007, C-print
Jasper de Beijer, Sacre du Printemps, 2007, C-print (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)


25 april 2009 - 30 augustus 2009

Fotomuseum Den Haag
Stadhouderslaan 43
2517 HV Den Haag
070-3381144
info@fmdh.nl
www.fotomuseumdenhaag.nl
De openingstijden van het museum zijn dinsdag t/m zondag van 10.00-18.00 uur. Het Fotomuseum is op alle feestdagen geopend behalve op 25 december. Op 24 en 31 december is het museum geopend tot 16.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Paolo Ventura
Jasper de Beijer

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Trapped in my body
, online expositie
Trapped in my body
New York, 1977-1985
10 april 2021 - 12 juni 2021, Amsterdam
New York, 1977-1985
Past Present Future
9 april 2021 - 30 mei 2021, Amsterdam
Past Present Future

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl