De dingen die voorbij gaan

De tentoonstelling bestaat uit meerdere werken geïnspireerd op de tijdelijkheid van het aardse waarin Faassen fotografie, schilderkunst en de Japanse cultuur combineert.

Casper Faassen
Casper Faassen

Kunstenaar Casper Faassen (1975) groeide op in Leiden. Hier ontwikkelde hij zijn passie voor tekenen, schilderen en kunst. Hij werd vooral geïnspireerd in zijn thematiek door Leidse voorgangers als Gerard Dou, Rembrandt van Rijn en Jan Steen. Faassens werk wordt gekenmerkt door een sterke lijnvoering, een prachtig lichtspel en een continu vernieuwende toepassing van materialen, technieken en disciplines zoals fotografie, schilderkunst, grafiek en beelden. De laatste jaren is zijn werk te zien geweest op meerdere internationale kunstbeurzen en musea zoals Fotografiska Stockholm, het Frans Hals Museum en het Dordrechts Museum.Voor deze tentoonstelling heeft Japanmuseum SieboldHuis aan Casper Faassen gevraagd nieuw werk te maken. Hij heeft zich laten inspireren door de rijke Japanse cultuur en de bijin (mooie vrouwen) in de prenten van Utagawa Kunisada. Dit heeft geresulteerd in prachtige melancholieke beelden van vertrouwde onderwerpen uit de Japanse cultuur. De expositie toont Aziatische vrouwen in luxe kimono's, dwarrelende sneeuwvlokken en voorstellingen van bloeiende kersenbloesem.

Schoonheid en verval is een terugkerend onderwerp in het werk van Faassen. De tentoonstellingstitel, geleend van Louis Couperus verwijst ook naar deze tijdelijkheid van dingen. In Japan duidt men de vergankelijkheid en de daarbij behorende emotie aan als mono no aware. De tentoongestelde werken zijn opgebouwd uit verschillende lagen fotografie en schilderkunst. Hierbij vormt verdwijnen en verschijnen van het beeld een rode draad. De laag craquelé waarmee de tijd aan het werk is toegevoegd, benadrukt het contrast tussen schoonheid en verval.

9 december 2016 - 4 juni 2017

Japanmuseum SieboldHuis
Rapenburg 19
2311 GE Leiden
071-5125539
info@sieboldhuis.org
www.sieboldhuis.org
@sieboldhuis (twitter)
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Casper Faassen

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Kunsthuis De bakkerij
26 september 2020 - 1 november 2020, Bergen (Limburg)
Kunsthuis De bakkerij
Popup galerie
18 september 2020 - 27 september 2020, Den Haag
Popup galerie
Engelen van de zee
18 september 2020 - 5 april 2021, Amsterdam
Engelen van de zee

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl