Being Places

Being Places is de nieuwe solo tentoonstelling van Nederlandse fotografe Ellen Kooi (1962). Ellen brengt de fascinerende verhouding tussen de mens en het landschap aan het licht. Door middel van panoramische foto's brengt ze de visuele verschillen en overeenkomsten naar voren van ons being places.

Ellen Kooi, Being Places
Ellen Kooi, Being Places

De uit twee woorden bestaande titel kan letterlijk worden vertaald, als 'wij die op plekken zijn', of 'wij die plekken zijn'. Ook al is het onmogelijk om een te worden met de buitenwereld, toch streven we hier naar. Tegelijkertijd kan de titel ook refereren aan de twee belangrijkste thema's in het werk van Kooi; het bestaan van ons op deze wereld en de plekken die we voor dat bestaan gebruiken. De plekken die Kooi kiest om vast te leggen, zijn vaak Nederlandse landschappen, maar niet uitsluitend. Wanneer ze langs een landschap komt, dat haar om wat voor reden dan ook opvalt, probeert ze er achter te komen waar die aantrekking vandaan komt. Vaak heeft dit te maken met een bepaalde onrust die van binnen voelbaar is. Zodra het duidelijk is wat het is, begint Kooi met nadenken over hoe ze deze ervaring kan overbrengen met een foto. Door modellen in het landschap te plaatsen en op hun omgeving te laten reageren, kan Kooi via hun lichaamstaal een vertelling tot stand brengen. Als voormalig theaterfotograaf weet ze vervolgens met belichting een betoverende foto te maken, waarbij de personages een onlosmakend onderdeel worden van de plek.Het onderwerp 'being' (het 'zijn'), is een ingewikkeld onderwerp, waar inmiddels duizenden filosofen en kunstenaars hun leven aan hebben gewijd. Kenmerkend voor de benadering van Kooi, is dat het 'zijn' heel kwetsbaar wordt gemaakt. Volgens Kooi zijn namelijk de dingen die het meeste betekenis geven aan ons bestaan, het meest kwetsbaar. De figuren in Kooi's werk stralen daarom zachtheid en ingetogenheid uit. Temidden van een ruig en uitgestrekt landschap zorgt dit vervolgens voor een onrustig en dreigende sfeer. De spanning van een kind dat dreigt te worden opgeslokt in de leegte of juist lijkt te dwalen in oneindigheid.

Deze thematiek ziet Kooi terug in moderne dans en dit is daarom altijd een grote inspiratie geweest. In de bewegingen waarmee dansers een wisselwerking aangaan met de ruimte om hun heen, herkent Kooi in hoe de mens in zijn bestaan een wisselwerking aangaat met het landschap waarin hij zich bevindt. Op zaterdag 24 novemver, tijdens het Amsterdam Art Weekend, zal daarom een choreografie worden uitgevoerd door moderne dansers in de galerie, die geinspireerd is op de werken die op dat moment te zien zijn.

Het werk van Ellen Kooi wordt vertegenwoordigd door een vijftal galeries, te weten: Torch Gallery, Amsterdam, Galerie Les Filles Du Calvaire, Parijs, Catherine Clark gallery, New York, Espacio Liquido, Gijon en Camara Oscura Galeria De Arte, Madrid. Haar werk wordt veelvuldig tentoongesteld en was afgelopen jaar deel van de wereldtentoonstelling in Milaan. Daarnaast had zij de afgelopen jaren solotentoonstellingen tijdens AIPAD in New York, bij het Centro de Arte Alcobendas in Madrid en tijdens de Docks art fair in Lyon. Foto's van Ellen Kooi zijn onder andere opgenomen in de collectie van het Frans Hals museum, Fries Museum, de Borusan Collection en Collection Hermès. Ellen Kooi is in 1987 afgestudeerd aan academie Minerva in Groningen en heeft haar vervolgopleiding aan de Rijksacademie afgerond in 1994. Ze woont en werkt in Haarlem.

10 november 2018 - 5 januari 2019

Torch Gallery
Lauriergracht 94
1016 RN Amsterdam
020-6260284
info@torchgallery.com
www.torchgallery.com
@torchgallery (twitter)
De galerie is geopend donderdag t/m zaterdag van 12.00-18.00 uur en op afspraak.

Er is werk te zien van
Ellen Kooi

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Black Album / White Cube
18 maart 2020 - 20 september 2020 (gesloten t/m 31 mei), Rotterdam
Black Album / White Cube
De Migrant
22 februari 2020 - 21 juni 2020 (gesloten t/m 31 mei), Rotterdam
De Migrant
Face It
1 juni 2020 - 12 juli 2020, Hilversum
Face It

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl