Crossings

Torch opent het jaar met nieuw werk van Ellen Kooi. Deze Nederlandse fotografe geniet internationale bekendheid met haar panoramische foto's van de relatie tussen mens en landschap.

Ellen Kooi, Lake, 2015
Ellen Kooi, Lake, 2015

De hoofdrolspelers in haar werken zijn vaak jonge mensen met een ogenschijnlijk turbulente binnenwereld. Ellen Kooi zoekt precies dat moment waarop deze binnenwereld naar buiten probeert te treden. Een zwerm vogels of de reflectie van het wolkendek in het water staan zo symbool voor persoonlijke ontwikkeling en onderkoelde emoties. In ander werk speelt juist het landschap zelf de hoofdrol en benadrukken de hierin aanwezigen mensen de dynamiek van de plek. Crossings geeft een overzicht van recente ontwikkelingen in haar werk.Ellen Kooi fotografeert voornamelijk het Nederlandse landschap. Het vlakke land en de indrukwekkende luchten lenen zich bij uitstek voor de haast psycho-analytische wijze waarop zij haar beelden samenstelt. Ze gebruikt bij voorkeur modellen die zijn opgegroeid in de omgeving waar ze fotografeert. De emotionele band tussen mens en plek zorgt dat zij zich opener en wellicht kwetsbaarder laten zien aan de camera. De modellen nemen houdingen aan die veel verraden over onze primaire, dierlijke instincten. Soms zoeken ze naar geborgenheid, soms naar open contact. Op deze wijze kan zij met één enkel beeld een gelaagd verhaal vertellen met daarin verwijzingen naar de beeldende kunst, dans en de vorming van identiteit. Haar ervaring als theaterfotograaf komt goed van pas bij het zoeken van de juiste beeldtaal bij de juiste emotie. Ze laat de houding van haar modellen reflecteren in de natuurlijke glooiing van het landschap, en versterkt deze beweging met het aanwezige licht. Voor haar beelden heeft ze een breed referentiekader, niet alleen de kunst maar ook film en literatuur liggen aan de basis van de composities.

Ons natuurschoon wordt in de regel overal geflankeerd door de tekenen van menselijke aanwezigheid. Voor ieder natuurgebied een parkeerplaats en op ieder weiland een elektriciteitspaal. Het zou makkelijk zijn deze verstoringen van de droom te verwijderen tijdens de digitale nabewerking van de beelden. Ellen Kooi doet dit bewust niet. Ze zoekt de contrasten tussen mens en natuur juist op. Het zijn de details die zorgen voor een onderhuidse spanning in het werk. De foto's lijken een accurate weergave van een hedendaagse natuurbeleving. De wens tot een overweldigende, magisch-realistische ervaring die telkens wordt begrenst door tekenen van een meer nuchtere realiteit. Romantische natuurlyriek deelt op eerlijke wijze het beeld met de feitelijke gegevens van het landschap wat ze fotografeert. De figuren die dit landschap betreden zijn overgeleverd aan hun driften of stellen zich juist introvert en beschouwend op.

Het werk van Ellen Kooi wordt vertegenwoordigd door een vijftal galeries, te weten: Torch Gallery, Amsterdam, Galerie Les Filles Du Calvaire, Parijs, Camara Oscura Galeria De Arte, Madrid, Espace Beaumont, Luxemburg en PPOW Gallery, New York. Haar werk wordt veelvuldig tentoongesteld en was afgelopen jaar deel van de wereldtentoonstelling in Milaan. Daarnaast had zij de afgelopen jaren solotentoonstellingen tijdens AIPAD in New York, bij het Centro de Arte Alcobendas in Madrid en tijdens de Docks art fair in Lyon. Foto's van Ellen Kooi zijn onder andere opgenomen in de collectie van het Frans Hals museum, de Borusan Collection en Collection Hermès. Ellen Kooi is in 1987 afgestudeerd aan academie Minerva in Groningen en heeft haar vervolgopleiding aan de Rijksacademie afgerond in 1994. Ze woont en werkt in Haarlem.

De opening van de expositie is zaterdag 9 januari van 17.00-19.00 uur.

9 januari 2016 - 20 februari 2016

Torch Gallery
Lauriergracht 94
1016 RN Amsterdam
020-6260284
info@torchgallery.com
www.torchgallery.com
@torchgallery (twitter)
De galerie is geopend donderdag t/m zaterdag van 12.00-18.00 uur en op afspraak.

Er is werk te zien van
Ellen Kooi

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

The Lobby Experience
, online expositie
The Lobby Experience
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
4 juli 2020 - 20 september 2020, Groningen
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl